Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναχτίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και τα σενάρια για αφορολόγητο και κλίμακες. Κλειδί τα αγροτεμάχια. Λίστα περιουσιακών στοιχείων καλούνται να υποβάλουν στις δηλώσεις οι φορολογούμενοι.

Ξαναχτίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων
Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο Οικονομικών τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δεδομένου ότι επί της ουσίας του χρόνου θα πληρώσουμε έναν νέο φόρο ακινήτων, πρέπει όλες οι παράμετροι να ξανασχεδιαστούν από την αρχή και να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το τέλος Ιουνίου.

Όπως φάνηκε στη σύσκεψη της διακομματικής, που συνεδρίασε μετά από δίμηνη διακοπή, ο δείκτης δυσκολίας για τις τελικές ρυθμίσεις ανεβαίνει πολύ, με δεδομένο ότι τα σενάρια που είχαν εκπονηθεί θεωρούνται πλέον δημοσιονομικά ξεπερασμένα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για έσοδα το 2014 από τον φόρο ακινήτων περί τα 3,2 δισ. ευρώ (παρά το γεγονός ότι ο μνημονιακός στόχος για του χρόνου είναι 2,9 δισ. ευρώ), δηλαδή 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του στόχου που έχει τεθεί.

Και φέτος ο στόχος είναι ίδιος, αλλά από το χαράτσι η είσπραξη θα είναι 2,2 δισ. και από τις «ουρές» του ΦΑΠ προηγούμενων ετών θα μπουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 700-1 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2014 για να εξοικονομηθεί από τον φόρο στα ακίνητα όλο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν άρδην αλλαγές.

Τα αγκάθια είναι πολλά: Ποιο θα είναι το αφορολόγητο όριο, ποιες θα είναι οι κλίμακες όπου θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία, πόσα και πού είναι τα αγροτεμάχια που πρέπει να δηλωθούν το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου και βέβαια ποιες θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέσα στο καλοκαίρι.


Αφορολόγητο όριο

Μεγάλος πονοκέφαλος για τον νέο φόρο ακινήτων παραμένει το αφορολόγητο όριο, με δεδομένες τις διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που θέλουν πάση θυσία να υπάρχει και τη Ν.Δ. να μην καίγεται, αλλά ούτε και να το απορρίπτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ, με δεδομένο ότι όπως λέει η χασούρα από τα έσοδα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, που μπορεί να κλείσει από παρεμβάσεις στις κλίμακες και κυρίως στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Κλειδί η φορολογία των αγροτεμαχίων

Τα σενάρια που είχαν εκπονήσει για του χρόνου έδινε ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2,2 δισ. ευρώ ότι έπρεπε να εισπράξουν από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και κατανεμόνταν ως εξής: 1,1 δισ. ευρώ από τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και ακόμη 500-600 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Όμως, με τις αλλαγές που έρχονται και την καταγραφή των αγροτεμαχίων αναμένεται να αλλάξουν οι κλίμακες.

Με αυτήν τη λογική επανεξετάζονται από χθες κιόλας κλιμάκια και συντελεστές για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, όπως επίσης η δυνατότητα ή η σκοπιμότητα πρόβλεψης αφορολογήτου. Κλειδί σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, η πλήρης καταγραφή των οποίων στο τέλος του καλοκαιριού θα δείξει εάν όντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξασφαλίσει 500- 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγησή τους.

Η διορία για την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας στο έντυπο Ε9 της εφορίας είναι έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση έως το τέλος Αυγούστου.


Πουλήστε σπίτια για να πληρώσετε τους φόρους

Στο θέμα των ακινήτων χθες, πάντως, είχαμε και μία άλλη εξέλιξη, την οποία παρουσιάζει σχεδόν σαν... χάρη το υπουργείο Οικονομικών. Επιτρέπει στους οφειλέτες να πουλήσουν ακίνητα και να πάρει τα λεφτά η εφορία που της χρωστάνε, ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής τους.

Με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, επιτρέπεται να πουλήσουν σπίτια οι οφειλέτες για να ξεπληρώσουν μέρος της οφειλής, με το σκεπτικό ότι και το Δημόσιο εισπράττει και οι οφειλέτες του Δημοσίου διευκολύνονται να εξοφλήσουν, λαμβάνοντας τη «βεβαίωση οφειλής» από τη ΔΟΥ που έχει δεσμεύσει τα ακίνητά τους για χρέη, ακόμα και αν το προϊόν της μεταβίβασης δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των οφειλών τους. Θα πρέπει όμως και οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

Το οξύμωρο όμως είναι γιατί ο Νόμος (που ισχύει εδώ και δεκαετίες) απαγορεύει να πουλήσει κάποιος ακίνητο για να κρατήσει τα λεφτά η εφορία και να εξοφλήσει έτσι ένα μέρος, έστω, των χρεών του στο δημόσιο, αν το τίμημα δεν καλύπτει ολοσχερώς την οφειλή. Υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν πως αυτός ο όρος έχει προβλεφθεί για να διακόπτεται η παραγραφή της οφειλής, σε περίπτωση όπου ο οφειλέτης εμφανίζεται να μην έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχεία, για να μπορεί η εφορία να τον κυνηγάει και στο μέλλον, σε περίπτωση που αποκτήσει και πάλι περιουσιακά στοιχεία που θα καλύπτουν την οφειλή.

Με το ισχύον καθεστώς, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v