Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντάσεις και διασπάσεις στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Εντάσεις αλλά και διασπάσεις στο μπλοκ των κατηγορουμένων στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ξέσπασε ο Γ. Κωνσταντάτος. Το επόμενο ραντεβού στις 8 Μαΐου.

Εντάσεις και διασπάσεις στη δίκη Τσοχατζόπουλου
Με εντάσεις αλλά και με διασπάσεις -πέραν αυτής του Νίκου Ζήγρα- στο μπλοκ των κατηγορουμένων που αρνούνται την εμπλοκή τους στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ανέβηκε χθες η αυλαία στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μια δίκη που όπως διεφάνη αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος καθώς ουδείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν φαίνεται να βιάζεται για την ολοκλήρωσή της.

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σημειώθηκε τρίωρη διακοπή της διαδικασίας, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος για τους περίπου 60 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που συμμετέχουν.

Αφού αυτό διευθετήθηκε (σ.σ μεταφέρθηκαν κάποιες καρέκλες και έδρανα) ακολούθησε έτερη διαμάχη μεταξύ δικαστών και δικηγόρων για το πότε θα συνεδριάζει το δικαστήριο και πόσες φορές την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Χρήστος Κατσιάνης και η εισαγγελέας της έδρας Γ. Αδηλίνη δήλωσαν ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να συνεδριάσει εντός της εβδομάδος λόγω υποχρεώσεων και ζήτησαν η επόμενη συνεδρίαση να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό το αίτημα εξόργισε τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι ανήκουστο να γίνονται συνεδριάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα και τελικώς το επόμενο "ραντεβού" δόθηκε σε 15 ημέρες δηλαδή στις 8 Μαΐου...

Η πρώτη ημέρα της δίκης αφορούσε κυρίως διαδικαστικά ζητήματα αλλά και την έναρξη των ενστάσεων, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε την αποβολή της πολιτικής αγωγής. Το αίτημα αυτό υπέβαλε η υπεράσπιση προβάλλοντας ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, από το οποίο ωστόσο, όπως είπαν, δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Αντίθετη ήταν η άποψη των συνηγόρων πολιτικής αγωγής οι οποίοι δήλωσαν παράσταση διεκδικώντας για λογαριασμό του Δημοσίου 1 εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την αποψή του, ωστόσο η εισαγγελέας Γ. Αδηλίνη και ο αναπληρωτής της Π. Παναγιωτόπουλος τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της ένστασης κρίνοντας ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να κριθεί αυτοτελώς. 

Η διατύπωση ενστάσεων, πάντως, κυρίως εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναμένεται να διαρκέσει αρκετές συνεδριάσεις ακόμα καθώς έχουν εγερθεί διάφορα νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί μόνο 18 μάρτυρες κατηγορίας, η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες καθώς υπάρχουν πολλά έγγραφα, ενώ μακροσκελείς και επεισοδιακές αναμένεται να είναι οι απολογίες των 19 συνολικά κατηγορουμένων.

Ήδη μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει δόθηκε χθες καθώς κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των κατηγορουμένων ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση -πλην του εξαδέλφου του Α. Τσοχατζόπουλου Ν. Ζήγρα, ο οποίος έχει ομολογήσει και έχει μάλιστα καταθέσει σε βάρος των συγκατηγορουμένων του- ξέσπασε. Πρόκειται για τον Γ. Κωνσταντάτο ο οποίος δήλωσε: "Είμαι αθώος. Παγιδεύτηκα από την εμπιστοσύνη μου στο Ζήγρα.... Λέει ψέματα και εξαιτίας του έχω καταστρέψει την οικογένειά μου...".

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Ζήγρας ομολόγησε και πάλι την ενοχή του στο δικαστήριο: "Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει κατά την απολογία μου στον ανακριτή. Στην υπόθεση με έχει εμπλέξει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη, την κατανόηση και την επιείκειά σας...".

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η... πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, αφού αρνήθηκε εκ νέου όσα του αποδίδονται, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο κατάπτυστο και άφησε αιχμές για ύπαρξη πλεκτάνης σε βάρος του.

"Αυτή η υπόθεση πέρασε από τόσα δικαστικά συμβούλια, ένα δεν πήρε θέση. Μήπως υπάρχει κάποια κεντρική κατευθυντήρια γραμμή του τρένου;", ανέφερε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη συζυγό και στην κόρη του, που επίσης βρίσκονται προφυλακισμένες όπως και εκείνος στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η Β. Σταμάτη. " Έχετε υποχρέωση να επιληφθείτε άμεσα της αίτησης αποφυλάκισης που κατέθεσε η γυναίκα μου. Εμένα ζητούσατε, εμένα κυνηγούσατε, φυλακίσατε τη γυναίκα μου", δήλωσε.

Από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης και της εισαγγελικής έδρας. Αιτία η συνοπτική απαγγελία των κατηγοριών από τον αναπληρωτή εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανέφερε τις επιβαρυντικές περιστάσεις της κατηγορίας, προβαίνοντας παράλληλα και σε χαρακτηρισμούς "εκτός κατηγορητηρίου".

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι γεννιούνται υπόνοιες για προειλημμένη απόφαση από τον εισαγγελέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v