Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορές από 9 σχήματα για 28 ακίνητα δημοσίου

Με την κατάθεση προσφορών από 9 επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων, που ανήκουν στο Δημόσιο

Προσφορές από 9 σχήματα για 28 ακίνητα δημοσίου
Δυο ελληνικές εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα (Πανγαία και Eurobank Properties) και επτά ξένοι όμιλοι εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την αγορά 28 κτιρίων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), υπουργεία και εφορίες, μέσω του διαγωνισμού που προωθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ των ξένων ομίλων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται η βρετανική London & Regional Properties που έχει περάσει στην τελική φάση για το Ελληνικό, ο όμιλος Intercontinental και τουλάχιστον δυο ισχυροί αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα 28 κτίρια θα πωληθούν σε δύο πακέτα (14 έκαστο) πιθανώς και σε δύο διαφορετικούς επενδυτές μέσω της μεθόδου «πώληση και επαναμίσθωση» (sale and lease-back). Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν σημαντικό ότι οκτώ από τους εννέα ενδιαφερόμενους διεκδικούν και τα δυο πακέτα.

Το δημόσιο θα δεσμευτεί πως για τα επόμενα 20 – 25 χρόνια θα πληρώνει ενοίκιο, ύψους περί τα 30.000.000 ευρώ, για τα κτίρια στους επενδυτές που θα τα αγοράσουν. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει πως αυτοί που θα επικρατήσουν στο διαγωνισμό θα αποκομίσουν σε βάθος 25 ετών περί τα 750.000.000 ευρώ από ενοίκια.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες προτάσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Oι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) συνδέονται με το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η πώληση των συγκεκριμένων κτιρίων (που ήταν περισσότερα στην αρχή, αλλά ορισμένα βγήκαν από τον κατάλογο, όπως κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών για λόγους εθνικής ασφάλειας) είναι ένα από τα σήριαλ των ιδιωτικοποιήσεων καθώς είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.


Τα 28 κτίρια τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι:

Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Παιδείας
Γενικό Χημείο του Κράτους
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
ΕΛ.ΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης
A' ΔΟΥ Αθηνών
IZ ΔΟΥ Αθηνών
B' ΔΟΥ Κορίνθου
B' ΔΟΥ Χαλκίδας
ΔΟΥ Σταυρούπολης
ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
ΔΟΥ Παλλήνης
IΘ' ΔΟΥ Αθηνών
ΔΟΥ Γλυφάδας
ΔΟΥ Χολαργού
ΔΟΥ Κηφισιάς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v