ΕΑ: "Καμπάνες" στις Λατομική ΑΤΕ και Λατομική ΑΕ

Πρόστιμα στις εταιρίες Λατομική ΑΤΕ και Λατομική Α.Ε. επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι δύο εταιρίες παρεμπόδισαν την διενέργεια επιτόπιου έλεγχου στις εγκαταστάσεις τους.

ΕΑ: Καμπάνες στις Λατομική ΑΤΕ και Λατομική ΑΕ
Πρόστιμα στις εταιρίες Λατομική ΑΤΕ και Λατομική Α.Ε. επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι δύο εταιρίες παρεμπόδισαν την διενέργεια επιτόπιου έλεγχου στις εγκαταστάσεις τους.

Όπως αναφέρει στο αποφασιστικό: "Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αρ. 559/VΙI/2013 ομόφωνη απόφασή της, έκρινε ότι οι εταιρίες ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε. και ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε., κατά παράβαση του άρθρου 26 παρ. 6 του ν. 703/1977 (νυν άρθρου 39 παρ. 5 ν. 3959/2011), από κοινού παρακώλυσαν τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις τους από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας αναφορικά με διαγωνισμούς δημοπράτησης δημοσίων έργων των νομών Πέλλας και Φθιώτιδας για διαπίστωση τυχόν παράβασης του άρθρου 1 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε (νυν άρθρου 1 ν. 3959/2011), και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, έλαβε χώρα διαγραφή ηλεκτρονικών αρχείων με απομακρυσμένη πρόσβαση από τον Η/Υ στελέχους των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων που ήταν υπεύθυνο για τη διεξαγωγή διαγωνισμών δημοπράτησης δημοσίων έργων, με σκοπό να μην εντοπισθούν τα διαγραφέντα αρχεία από την ομάδα ελέγχου της Γ.Δ.Α. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο εξειδικευμένος σε θέματα πληροφορικής ελεγκτής της Γ.Δ.Α. διαπίστωσε ότι είχε υπάρξει επέμβαση στον Η/Υ του συγκεκριμένου στελέχους, γεγονός που επιβεβαίωσε ειδικός πραγματογνώμονας στον οποίο ανατέθηκε να εξετάσει τον κατασχεθέντα από την Επιτροπή σκληρό δίσκο του επίμαχου Η/Υ και να ανακτήσει τα διαγραφέντα ηλεκτρονικά αρχεία.

Κατά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εταιρία ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε., από κοινού με την εταιρία ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε., κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου της Επιτροπής στην κοινή έδρα τους, δεν διατήρησαν, όπως είχαν υποχρέωση, όλα τα επαγγελματικά αρχεία και τις σχετικές πληροφορίες διαθέσιμα και στη φυσική τους θέση και κατάσταση μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου, ενώ εκπρόσωποί τους απέκρυψαν και εξαφάνισαν ηλεκτρονικά έγγραφα ενδεχομένως σχετικά με τη διεξαγωγή διαγωνισμών δημοπράτησης δημοσίων έργων. Οι επιχειρήσεις δεν εκπλήρωσαν, συνεπώς, την υποχρέωση ενεργού συνεργασίας με τους ελεγκτές και παρέλειψαν να διευκολύνουν τη διενέργεια του ελέγχου, όπως όφειλαν στο πλαίσιο της υποχρέωσης πλήρους αποδοχής της έρευνας και ενεργού συνεργασίας.

Η μη διατήρηση των οποιασδήποτε μορφής αρχείων, εγγράφων, στοιχείων (ιδίως αυτών που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή) της επιχείρησης στη φυσική τους θέση και κατάσταση μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου, έτι δε περισσότερο η διαγραφή / καταστροφή τους, θεμελιώνει σοβαρή παράβαση του άρθρου 26 παρ. 6 του ν. 703/1977 (νυν άρθρου 39 παρ. 5 του ν. 3959/2011).

Η ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε. και η ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε., εταιρίες συνδεδεμένες, με στενές οικονομικές, οργανωτικές και νομικές μεταξύ τους σχέσεις, ευθύνονται άμεσα, από κοινού και εις ολόκληρον, για την παρακώλυση, έχοντας λειτουργήσει εν προκειμένω ως μία οικονομική ενότητα.

Για τις παραβάσεις αυτές η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη την ιδιαίτερη σοβαρότητα των εξεταζόμενων συμπεριφορών, την απαξία και την επίπτωσή τους στη διενεργούμενη έρευνα, καθώς και την ανάγκη επαρκούς διασφάλισης του ειδικού και γενικού αποτρεπτικού αποτελέσματος, επέβαλε πρόστιμα στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, ύψους ογδόντα χιλιάδων (80.000,00) ευρώ, μειωμένου κατά 10% με βάση τη συνεργασία που οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις επέδειξαν κατά τη διαδικασία, στο ποσό των εβδομήντα δύο χιλιάδων (72.000,00) ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις αφορούν μόνο στη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων μερών στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών επιτόπιων ελέγχων της ΕΑ της 6.4.2011 και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της αυτεπάγγελτης έρευνας που διενεργείται αναφορικά με διαγωνισμούς δημοπράτησης δημοσίων έργων των νομών Πέλλας και Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με πρόσφατη τροποποίηση του ν. 3959/2011 (άρθρο 233 του ν. 4072/2012) αυστηροποιήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις στις περιπτώσεις, όπως οι ανωτέρω, της παρακώλυσης επιτόπιων ελέγχων από μέρους των ελεγχομένων επιχειρήσεων με δυνατότητα επιβολής προστίμου έως και 1% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή της ένωσης επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον προβλέπονται εφεξής και ποινικές κυρώσεις για τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα (φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών)".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v