Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις

Στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους για έλεγχο σε off shore εταιρείες όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκονται κλιμάκια του ΣΔΟΕ μετά από εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Νέα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις
Στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους για έλεγχο σε off shore εταιρείες, όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή, βρίσκονται κλιμάκια του ΣΔΟΕ μετά από εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Έχουν προηγηθεί καταγγελίες οι οποίες θα ερευνηθεί κατά πόσον ισχύουν.

Το ΣΔΟΕ έχει ως στόχο να κάνει φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και να συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η επεξεργασία. Θα ακολουθήσει η επιβολή αυστηρών ποινών από τις ελεγκτικές αρχές όπου εντοπιστούν παραβάσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αξιοποίησης περισσότερων στοιχείων από τρίτες πηγές προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται μέσα στο 2013 η δημιουργία εφαρμογής αρχείου τραπεζικών λογαριασμών. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα και με τον υφυπουργό Οικονομικών, θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών για άνοιγμα λογαριασμών.


Νέα σενάρια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων


Εν τω μεταξύ, ακόμη δεν ανακοινώθηκε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα (που έτσι και αλλιώς είναι μισή) και ξεκίνησαν οι σιωπηρές διορθώσεις και εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, σύμφωνα με εισήγηση που έχει γίνει, για να υπαχθεί φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση στη έκτακτη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31/12/2012) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες και τα τελωνεία θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει τα χρέη του 2013. Και η προσθήκη αυτή θα γίνει προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μη χρειαστεί να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορέσει πιθανόν να κάνει χρήση της πάγιας ρύθμισης να εξοφλήσει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2013 σε δόσεις και μετά να υπαχθεί στην έκτακτη ρύθμιση για τα χρέη των προηγούμενων ετών, δηλαδή στις 48 δόσεις.

Για παράδειγμα, μία επιχείρηση με χρέη 4.000 ευρώ το 2013 μπορεί να πληρώσει, είτε εφάπαξ, είτε σε 12 δόσεις τις οφειλές του 2013. Εφόσον τα πληρώσει σε 5 δόσεις και μετά κάνει αίτηση για την υπαγωγή της στην έκτακτη ρύθμιση θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 43 δόσεις τα χρέη των προηγούμενων ετών.

Πάντως, οι οφειλέτες του δημοσίου εφόσον χάσουν μία δόση των ρυθμίσεων δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στο μέλλον στην πάγια ρύθμιση. Οι δόσεις της τελευταίας θα είναι 12, ωστόσο θα μπορούν να φθάνουν τις 24 δόσεις σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα εφορίας).

Έως ότου κατατεθεί η ρύθμιση αναμένεται να επανακατατεθεί η διάταξη για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρέη προς την εφορία ύψους 200-500 ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, θα διαγραφούν ολοκληρωτικά από τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό προϋποθέτει ότι έγιναν προηγουμένως οι απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό από τις φορολογικές αρχές να εισπράξουν.

Ανεπίδεκτες είσπραξης θα θεωρούνται κι οι οφειλές προς το Δημόσιο στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται.

Όλες οι αλλαγές σύμφωνα με τα Νέα θα περάσουν με νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης και αλλαγές στην αποπληρωμή του ΦΠΑ, ο οποίος θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις αντί των τριών που ισχύουν σήμερα, αλλά με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ, αντί του 40% της οφειλής σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει την 29η Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v