Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμες οι διώξεις για οφειλές φόρων από 5.000 €

Μπορεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία για χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα την 31η Μαρτίου 2011 (από κάθε αιτία), προς το Δημόσιο και τους λοιπούς οργανισμούς, ποσού άνω των 5.000 ευρώ.

Νόμιμες οι διώξεις για οφειλές φόρων από 5.000 €
Μπορεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία για χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα την 31η Μαρτίου 2011 (από κάθε αιτία), προς το Δημόσιο και τους λοιπούς οργανισμούς, ποσού άνω των 5.000 ευρώ και εφόσον δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο μέχρι την 31 Ιούλιου 2011, δηλαδή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου 3943/2011, για τη φοροδιαφυγή.

Αυτό επισημαίνει σε γνωμοδότηση του (υπ΄αριθμόν 3/2013) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, απαντώντας σε ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
 
Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι «οι υπαίτιοι μπορούν να καταμηνυθούν, χωρίς να τίθεται ζήτημα αναδρομικής θεμελίωσης αξιοποίνου ή αναδρομικής εφαρμογής δυσμενέστερου ποινικού νόμου».

Όπως, επίσης, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις υποθέσεις που αφορούν πριν την 31η Μαρτίου 2011 ισχύει η κίνηση της ποινικής διαδικασίας : «υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν είχε επιβληθεί κατά του υπαιτίου η σχετική μηνυτήρια αναφορά», κάτι που έτσι και αλλιώς δε γινόταν καθώς μέχρι τότε η άσκηση ποινικής δίωξης προβλεπόταν για χρέη άνω των 10.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v