Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠ: Αξιολόγηση καταγγελιών πριν από την έρευνα

Την αξιολόγηση των καταγγελιών που αφορούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος , πριν αυτές γίνουν αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.

ΑΠ: Αξιολόγηση καταγγελιών πριν από την έρευνα
Την αξιολόγηση των καταγγελιών που αφορούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος , πριν αυτές γίνουν αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής με εγκύκλιο που απέστειλε στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζητείται να ελέγχονται ιδιαίτερα οι καταγγελίες που είναι ανώνυμες ή και ψευδώνυμες καθώς όπως επισημαίνει έχουν "μπλοκάρει" οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο που απέστειλε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι επειδή «σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης, περισσεύει η καχυποψία των πολιτών για τη χρηστότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης" στις αρμόδιες υπηρεσίες που διερευνούν τις υποθέσεις αυτές αποστέλλονται αθρόα αιτήματα εισαγγελικών παραγγελιών στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2013 είχαν διαβιβασθεί σ' αυτές 102 εισαγγελικές παραγγελίες από όλη την επικράτεια. Το γεγονός αυτό «συνδυαζόμενο με την ελλιπή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών (και στις τρεις διευθύνσεις υπηρετούν σήμερα 31 υπάλληλοι εκ των οποίων 12 σε θέσεις ευθύνης), οδηγεί αναπόφευκτα στην ακύρωση της κύριας αποστολής τους».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Παντελής τονίζει ότι θα πρέπει «να γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση του περιεχομένου αυτών, έτσι ώστε για τις υποβαλλόμενες ανωνύμως ή ψευδωνύμως, εφόσον κρίνεται ότι με βάση τα εκτιθέμενα σ' αυτές δεν δικαιολογείται η διερεύνησή τους με παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης, να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφοι 2 και 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 27 παράγραφος 3 του Ν. 4055/2012, για όσες δε αξιολογούνται ως σοβαρές και άξιες δικαστικής διερεύνησης, εφόσον ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την υπόθεση ήθελε κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος, αυτός να οριοθετείται σαφώς κατά το αντικείμενό του (τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις) στη σχετική παραγγελία, με αναφορά στο πιθανό έγκλημα στην αναζήτηση του οποίου σκοπεί ο έλεγχος και της φύσης του αναζητούμενου εγκλήματος ως κακουργήματος ή πλημμελήματος καθώς και ο πιθανολογούμενος χρόνος παραγραφής».

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο 42 παράγραφοι 2 και 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει ότι πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν τη γνησιότητα των υπογραφών που υπάρχουν στις μηνύσεις, όπως επίσης πρέπει να ελέγχεται αν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο των 100 ευρώ για κάθε μηνυτήρια αναφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v