Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Διαφορετική περίπτωση η Κύπρος

Οι ελληνικές τράπεζες «ξαναχτίζουν τον ρόλο τους στην ελληνική οικονομία προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς.

Ζανιάς: Διαφορετική περίπτωση η Κύπρος
Οι ελληνικές τράπεζες «ξαναχτίζουν τον ρόλο τους στην ελληνική οικονομία προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, «το σκεπτικό που επικρατεί για την ευρωζώνη όσον αφορά τις διασώσεις τραπεζών μετά την Κύπρο δεν σχετίζεται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει 50 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, βλέπει τις καταθέσεις να επιστρέφουν σταδιακά, πληρώνει φθηνότερα τον δανεισμό του μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το μέγεθός του είναι από τα μικρότερα στην ευρωζώνη».

Επίσης ο κ. Ζανιάς επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως «οι τράπεζες δεν δημιούργησαν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αντίθετα υπέφεραν και υποφέρουν από τη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ κατέγραψαν ζημίες τόσο από το “κούρεμα” όσο και από την επαναγορά του χρέους».

«Την ίδια στιγμή, τα τελευταία τρία χρόνια είναι αντιμέτωπες με την αύξηση των επισφαλών δανείων, μιας και ο δείκτης επισφαλειών το 2012 έφτασε στο 24%-25% από 4% που ήταν το 2008», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v