Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Πράσινο φως για το γήπεδο του ΠΑΟ σε Ελαιώνα

"Ναι" στην κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε νόμιμη και συνταγματική την διπλή ανάπλαση των χώρων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό.

ΣτΕ: Πράσινο φως για το γήπεδο του ΠΑΟ σε Ελαιώνα
"Ναι" στην κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε νόμιμη και συνταγματική την διπλή ανάπλαση των χώρων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό, την κατάργηση του Δημοτικού πολυλειτουργικού κέντρου, τη μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από το 1,6 στο 1,2 και την μείωση των εμπορικών χρήσεων έξω από το χώρο του γηπέδου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης ανασχεδιάστηκε ριζικά με βάση την αρχή του περιορισμού στο απολύτως αναγκαίο μέτρο όλων των χρήσεων στην περιοχή του Βοτανικού, ώστε, αφενός να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή αυτή και αφετέρου να περιοριστεί δραστικά η έκταση των δομούμενων επιφανειών στην ίδια περιοχή.

Με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011 η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού μειώθηκε σε ποσοστό 60% και αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου καθώς: α) καταργήθηκε πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων, β) καταργήθηκε, επίσης, το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, γ) μειώθηκαν οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, δ) οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν προβλεφθεί εκτός του κελύφους αλλά σε συνέχεια του γηπέδου, ενσωματώθηκαν στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο όμορο εμπορικό κτίριο, ε) αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ περίπου της κάλυψης της εγκατάστασης (συνολικά σε 7.500 τ.μ. περίπου), στ) μειώθηκαν οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και ζ) μειώθηκε δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 (Ο.Τ. 45α ) και ορίστηκε νέο ανώτατο όριο 1,2.

Κατόπιν αυτών οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πράσινου στις συνοικίες Βοτανικός και Κουντουριώτικα (Αμπελόκηποι), την ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v