Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρούσα η Siemens στο διαγωνισμό για Κυκλάδες

Προσφορές για το έργο της καλωδιακής διασύνδεσης των Κυκλάδων θα καταθέσει η Siemens. Οι ευρύτεροι σχεδιασμοί για την ελληνική αγορά. Τι δηλώνει ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Παρούσα η Siemens στο διαγωνισμό για Κυκλάδες
Παρούσα και στον νέο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για την καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων δηλώνει η Siemens.

Όπως είπε στο euro2day ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Νικόλαος Κολυβοδιάκος, μετά τη νέα μορφή που έλαβε ο διαγωνισμός με το σπάσιμο σε 4 επιμέρους έργα, η Siemens θα καταθέσει προσφορές για τους υποσταθμούς στο Λαύριο και στα νησιά καθώς και για τις διατάξεις αντιστάθμισης άεργου ισχύος.

Τα τμήματα αυτά του συνολικού έργου πρόσφερε η Siemens και στον προηγούμενο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε ως μέλος κοινοπραξίας.

Σύμφωνα δε με τα προϋπολογιστικά στοιχεία, το κόστος των συγκεκριμένων έργων ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 185 εκατομμυρίων που είναι το κόστος των υποβρύχιων καλωδίων.

Όπως δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας, η νέα μορφή που έλαβε ο διαγωνισμός, και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του έργου, επιβάλλει διευκρινίσεις εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες θα ζητηθούν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί των τευχών του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου (project manager) κυρίως ως προς το κατά πόσον τα επιμέρους τμήματα που ενδεχομένως θα προσφερθούν από διαφορετικές εταιρείες θα μπορούν να «συνεργάζονται» μεταξύ τους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κολυβοδιάκος, οι προδιαγραφές των συγκροτημάτων αντιστάθμισης ισχύος θα πρέπει να είναι διαμορφωμένες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των υποβρύχιων καλωδίων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαφορετικού διαγωνισμού και θα προσφέρουν άλλες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δραστηριότητες του τομέα ενέργειας της εταιρείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στελέχη της, αναμένουν τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς όπως εκτιμούν ο νέος ή οι νέοι ιδιοκτήτες θα επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση και τον χρόνο λειτουργίας τους.

Επίσης, η Siemens παρακολουθεί τις εξελίξεις με την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης, έργο που όμως έχει προγραμματιστεί για το τέλος της δεκαετίας.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ, ο υπεύθυνος της εταιρείας για την αιολική ενέργεια Γουίλιαμ Βικάτος τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πιστωτικής στενότητας και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο κι ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά τα έργα αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, παρότι η Siemens πρωτοπορεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, η Siemens Ελλάδος, έχοντας την ευθύνη και για την Αλβανία, την πΓΔΜ και την Κύπρο, έχει αναλάβει σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή αιολικού πάρκου 40 μεγαβάτ στην πΓΔΜ, ενώ προμήθευσε τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ με εξοπλισμό αιολικών για τις θυγατρικές της που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Τέλος στην Κύπρο η Siemens ενδιαφέρεται να προμηθεύσει στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων εξοπλισμό για τις υπεράκτιες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της Siemens σε πελάτες στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν σε 163,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα ο γερμανικό όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των εταιρειών Siemens A.E., Siemens Healthcare Diagnostics και Kintec Α.Ε., οι οποίες απασχολούν προσωπικό 575 εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v