Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νίκες» στη διαπραγμάτευση ψάχνει η κυβέρνηση

Να κερδίσει μέρος των χαμένων εντυπώσεων θα επιδιώξει τις επόμενες 48 ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αν αυτό σταθεί δυνατό. 

«Νίκες» στη διαπραγμάτευση ψάχνει η κυβέρνηση
Να κερδίσει μέρος των χαμένων εντυπώσεων θα επιδιώξει τις επόμενες 48 ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αν αυτό σταθεί δυνατό, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.

Ο πήχης των προσδοκιών κρατιέται χαμηλά, με τον υπουργό Οικονομικών να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη συνεδρίαση του eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή στην Ιρλανδία. Δεν είναι όμως αυτό το ευκταίο σενάριο. Το ιδανικό θα ήταν η τρόικα και ο Γ. Στουρνάρας να αναχωρήσουν μαζί για το Δουβλίνο και οι επικεφαλής της τρόικας να μη χρειαστεί να επιστρέψουν.

Για να συμβεί αυτό, σήμερα και αύριο θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά εκκρεμότητες, στις οποίες, λίγο-πολύ, η τρόικα και η κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, χωρίς να έχουν, όμως, κλειδώσει οι αποφάσεις.

Τα βασικά ανοιχτά μέτωπα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την εξάλειψη του μεγάλου πονοκεφάλου των ανακεφαλαιοποιήσεων της Εθνικής και της Eurobank, με την καθολική επικράτηση των θέσεων της τρόικας, συμπυκνώνονται στις ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων και ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες - ασφαλιστικά ταμεία, στις αλλαγές στο χαράτσι ακινήτων και στο περιβόητο δημοσιονομικό κενό, για το οποίο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κλείνει.

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις συζητήσεις.

Στο χαράτσι, για παράδειγμα, ήδη η τρόικα μετρά μια «νίκη» καθώς επέβαλε τη συνέχιση της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013. Το «κερασάκι» για την ελληνική πλευρά είναι το λίφτινγκ της οριζόντιας μείωσης κατά 10%-15%, αν τελικά περάσει.

Στις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια, οι τελικές αποφάσεις θα είναι όπως όλα δείχνουν αυστηρότερες των αρχικών προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, όπου οι ρυθμίσεις κρίθηκαν εν ολίγοις «χαριστικές».

Στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών, οι αρχικές προθέσεις για έως και… 100 δόσεις τρέλαναν την τρόικα και αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία στις 48 και όχι στις 36 δόσεις που θέλει η τρόικα θα θεωρηθεί επιτυχία.

Με αυτά τα δεδομένα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v