Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό Σαββατοκύριακο για ΕΤΕ-Eurobank

Συνεχείς επαφές για λύση στο παρά πέντε. Στα χέρια Σαμαρά η υπόθεση. Επιμένει να προχωρήσει η συγχώνευση η ελληνική πλευρά. Οι δηλώσεις Μπαγί και η παρουσίαση των δύο ομίλων. Διαβεβαιώσεις για τις συνέργειες ζητά η τρόικα.

Καυτό Σαββατοκύριακο για ΕΤΕ-Eurobank
Καυτό είναι το Σαββατοκύριακο για τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank καθώς κατά τη διάρκειά του θα υπάρξουν συνεχείς επαφές μεταξύ κυβέρνησης Τρόικας, αλλά και Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους των κ.κ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν, έστω και στο παρά πέντε, οι αντιρρήσεις των δανειστών μας στην ολοκλήρωση του deal.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις Τρόικας για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης παραμένουν αμείωτες ακόμη και μετά το γύρο επαφών που είχαν την Παρασκευή, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της με τη συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το ΤΧΣ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως έγινε αντιληπτό η Τρόικα επιμένει να διατυπώνει αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα του deal, σημειώνοντας τον κίνδυνο μια τόσο μεγάλη σε ενεργητικό τράπεζα να καταλήξει στο Δημόσιο λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τους κινδύνους που ενδέχεται να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το έλλειμμα και το χρέος μιας χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Μάλιστα, συνδέει τις εξελίξεις και με το μέλλον του ΤΤ και της Proton και το πώς και αν θα ενταχθούν σε ένα από τα τρια υφιστάμενα σχήματα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πριν από την συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικα ότι οι δανειστές "θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες από το deal Εθνικής-Eurobank και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση". Συμπλήρωσε ότι "δεν μπορούν να βάλουν βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά".  Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.


Μπαγί: Να μη επιβαρυνθεί έλλειμμα και χρέος

Τις ενστάσεις που διατυπώνει η Τρόικα, επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ Ολιβιέ Μπαγί. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε, κατά τη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους σε δύο σημεία: Πρώτον ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδος και δεύτερον ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης

Με δεδομένη την προσεκτική φρασεολογία των ευρωπαίων αξιωματούχων ο κ. Μπαγί, με την παραπάνω τοποθέτηση, πρακτικά παραδέχθηκε ότι η Τρόικα εγείρει ενστάσεις, παρ ότι επίσημα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα.


Στα χέρια Σαμαρά το θέμα

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά. Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτε νεότερο για τις τράπεζες».

Το θέμα της συγχώνευσης ή όχι των Εθνικής – Eurobank εξετάστηκε στη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό την Κυριακή. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ανάγκη να γίνει η συγχώνευση. Προηγουμένως ο κ. Σαμαράς είχε γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες καθώς και με την κα. Κ. Λαγκάρντ με στόχο να εξηγηθεί η σημασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης για την ελληνική οικονομία και τη νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.

Με δεδομένη την επιμονή των επικεφαλής της Τρόικας να εγείρουν θέματα επί της αρχής για την μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εφόσον αποδώσουν οι υψηλόβαθμες επαφές του πρωθυπουργού.


Η κρίσιμη παρουσίαση ΕΤΕ- Eurobank στην Τρόικα

Όπως έγραψε το Euro2day η συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank παρουσίασε σήμερα το πρωί σε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας το χρονοδιάγραμμα και τις συνέργειες της συγχώνευσης. Οι συνέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλότερες από αυτές που είχαν δημοσιοποιηθεί φτάνοντας ετησίως από τα 600 εκατ. ευρώ στο ένα δισ. ευρώ και αθροιστικά στην τριετία τα 4 δισ. ευρώ.

Παρότι το επικαιροποιημένο business plan του νέου ομίλου δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν μπορεί να παρουσιαστεί, οι υψηλότερες συνέργειες προκύπτουν, σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, από την περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη και δευτερευόντως από τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v