Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό «πρέσινγκ» από τρόικα σε 3+1 μέτωπα

Ανυποχώρητοι στην... αριθμητική οι δανειστές. Ο συμβιβασμός στο Μαξίμου και πώς το χαράτσι βαφτίζεται Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Η βαθύτερη ύφεση και οι πιέσεις για επιπλέον περικοπές. Στην "παράταση" θα κριθεί η δόση.

Σκληρό «πρέσινγκ» από τρόικα σε 3+1 μέτωπα
Η καθυστέρηση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ θεωρείται δεδομένη από τους αξιωματούχους της τρόικας, που συναντήθηκαν νωρίτερα με τον Γ. Στουρνάρα, με την πάγια εντολή να μην αποκλίνουν στο παραμικρό από τα προαπαιτούμενα. Το ίδιο ισχύει και για τις δόσεις 6 δισ. ευρώ της βοήθειας, οι οποίες εκκρεμούν και πρέπει να αποδεσμευτούν.

Η κυβέρνηση μπαίνει στη διαπραγμάτευση έχοντας καθορίσει τη στάση της αναφορικά με το χαράτσι. Η λύση που προκρίθηκε είναι ένας συμβιβασμός. Προβλέπει να διατηρηθεί η διαδικασία είσπραξης μέσω της ΔΕΗ, αλλά ο φόρος να μετονομαστεί σε Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ενώ θα επιβληθεί φορολόγηση και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευτεί ελάφρυνση για τις μικρότερες περιουσίες.

Εν τω μεταξύ, όμως, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του eurogroup ανέφερε στο euro2day ότι στην ατζέντα της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, την επόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο, δεν υπάρχει σχέδιο για εκταμίευση της ήδη καθυστερημένης δόσης.

Η Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί, βάσει του πορίσματος της τρόικας, το οποίο όμως εκτιμάται από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ότι δεν θα είναι ολοκληρωμένο. Αυτό σηματοδοτεί ότι δύσκολα θα κλείσουν όλα τα μέτωπα εντός ολίγων ημερών.


Οι νάρκες

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στρατόπεδο της τρόικας τα πράγματα είναι... ήρεμα και δεν αντανακλούν τον αναβρασμό που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης ως προς τις διαπραγματεύσεις.

Σε σχετική ερώτηση του euro2day για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, λάβαμε τις εξής διευκρινίσεις:

- Η τρόικα είχε διαμηνύσει εδώ και έναν μήνα στην κυβέρνηση ότι οι φόροι στα ακίνητα θα έπρεπε να συνεχίσουν να εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει κάποια πειστική πρόταση από την ελληνική πλευρά για νέα μέθοδο είσπραξης. Συνεπώς οι δανειστές ήδη θεωρούσαν ότι το θέμα είχε λήξει, άσχετα εάν διατηρήθηκε στην επικαιρότητα για πολιτικούς λόγους.

- Η ύφεση, όπως πρώτο αποκάλυψε το euro2day, θα είναι σαφώς πάνω από το 5% του ΑΕΠ φέτος (4,5% η επίσημη πρόβλεψη), συνεπώς ο σχεδιασμός πρέπει να συνυπολογίζει αυτήν την απόκλιση.

- Η υστέρηση στα έσοδα προβληματίζει έντονα. Με πρόχειρους σχεδιασμούς, πηγές της τρόικας κάνουν λόγο για απόκλιση της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Η μεγάλη αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα γίνει τον Ιούνιο και τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν τότε. Θα περιλαμβάνουν, πιθανότατα, νέες απαιτήσεις για περικοπές σε κονδύλια υγείας, παιδείας, άμυνας αλλά και εξοικονόμηση πόρων από το σκέλος της... εργασίας.

- Το θέμα της αποχώρησης των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων έχει κλείσει για τους δανειστές. Ζητούν να προχωρήσει και να τεθούν σε εφαρμογή τα οργανογράμματα. Η τρόικα επιμένει ότι παρ' όσα λέγονται οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από το υπουργείο οικονομικών είναι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με άξονα τις απαιτήσεις του μνημονίου. Με άλλα λόγια, τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου προβλέπουν οργανογράμματα και πρόγραμμα απολύσεων και αυτό θα λάβουν οι ελεγκτές. Όσο θα αργεί η... τελειοποίηση τόσο θα αργούν και οι επόμενες δόσεις.

Το παζάρι για το χαράτσι

Υπό το βάρος των παραπάνω, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί πολιτικούς ελιγμούς στο θέμα των φόρων στα ακίνητα. Παρά τις επίσημες δηλώσεις των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη για έναν ενιαίο φόρο ακινήτων με αφορολόγητο όριο και προοδευτικότητα από το 2013 πηγές του υπουργείου οικονομικών λίγο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έδιναν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με αυτήν, το χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ μπορεί να μετονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, αλλά η είσπραξή του θα γίνει κανονικότατα όπως μέχρι σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αφορολόγητο όριο για το 2013 δεν θα υπάρξει, αλλά αντί αυτού θα καταβληθεί προσπάθεια να περάσει από την τρόικα σχέδιο για ελάφρυνση (σ.σ. το σενάριο του -15%) για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως ένα συγκεκριμένο ύψος (π.χ. έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό). Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων μένει ως στόχος για το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απώλεια στα έσοδα από τις ελαφρύνσεις θα είναι 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκτός σχεδίου και από ηλεκτροδοτούμενα που τώρα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή, από ακίνητα που νοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει χαράτσι και με την κατάργηση εξαιρέσεων που υπάρχουν σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v