Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιακό απόθεμα ο έξτρα αναβαλλόμενος

Αναβαλλόμενο φόρο που μπορεί να ανέλθει ως το 20% του Core Tier I θα μπορούν να αναγνωρίσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια οι τράπεζες, χωρίς αυτό να μειώνει τις τρέχουσες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Κεφαλαιακό απόθεμα ο έξτρα αναβαλλόμενος
Αναβαλλόμενο φόρο που μπορεί να ανέλθει ως το 20% του Core Tier I θα μπορούν να αναγνωρίσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια οι τράπεζες, χωρίς, όμως, αυτό να μειώνει τις τρέχουσες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος με εγκύκλιό της γνωστοποίησε στις τράπεζες ότι ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία του PSI+, που μπορεί να αναγνωριστεί εποπτικά, ανεβαίνει στο 20% των βασικών ιδίων κεφαλαίων από 10% πριν.

Αυτό σημαίνει, όπως έχει γράψει το Euro2day, ότι οι συστημικές τράπεζες θα ενισχύσουν, αθροιστικά, τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο που το παραπάνω ποσό δεν θα μειώσει τις υφιστάμενες κεφαλαιακές ανάγκες όπως έχουν υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα λειτουργήσει ως κεφαλαιακό απόθεμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις γενικές κατευθύνσεις που παρείχε η Eurostat η κυβέρνηση περιέλαβε στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται στις τράπεζες να συμψηφίζουν με φόρο εισοδήματος τη ζημία από το ονομαστικό κούρεμα του PSI (53,5%) σε 30 ισόποσες δόσεις.

Στην περίπτωση όπου σε κάποια χρήση οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη το 1/30 του αναβαλλόμενου φόρου χάνεται καθώς η απαίτηση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μελλοντική χρήση.

Η ΤτΕ έχει, ήδη, υπολογίσει στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναβαλλόμενο φόρο που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών εποπτικών τους κεφαλαίων, όπως αυτά θα διαμορφωθούν με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v