Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Οριστικά στο δημόσιο χρέος τα προμέτοχα

Οριστική είναι η απόφαση της Eurostat να προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος τα έσοδα από εκδόσεις προμετόχων. Συνέπεια της απόφασης αυτής, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι η αύξηση του Δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (στο 101,7% του ΑΕΠ).

Eurostat: Οριστικά στο δημόσιο χρέος τα προμέτοχα
Η Eurostat ανακοίνωσε στην κυβέρνηση την οριστική απόφασή της να προσμετρώνται τα έσοδα από τις εκδόσεις προμετόχων στο δημόσιο χρέος κατά το χρόνο της έκδοσής τους.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ότι συνεπεία της απόφασης αυτής το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα διαμορφωθεί περίπου στο 101,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001, αντί του 99,7% που υπολογιζόταν με τη προηγούμενη μέτρηση. Ο υπουργός είπε, ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. και καλύπτει περίοδο ως το 2004, δεν θα μεταβληθεί.

Οι οριστικές μεταβολές στο χρέος θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο από τη Eurostat αφού ληφθούν υπόψη οι εκδόσεις προμετόχων τις οποίες έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά το θέμα του συνυπολογισμού στο δημόσιο χρέος και των εκδόσεων ομολόγων του δημοσίου με τη μορφή προεσόδων (τιτλοποιήσεις) η απόφαση της Eurostat θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τον κ .Χριστοδουλάκη πάντως, αν υπολογιστούν οι τιτλοποιήσεις στο χρέος αναμένεται ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξησή του κατά 3 περίπου μονάδες του ΑΕΠ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τα προβλήματα που υπάρχουν στην πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, υπό το φως και της γνωστής επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι για την ανάθεση των οδικών έργων αρμόδιο είναι αποκλειστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με στόχο να προχωρήσουν ταχύτερα τα έργα αυτά αποφασίστηκε επίσης να μη γίνονται συμπληρωματικές συμβάσεις για τα έργα που προκηρύσσονται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απρόβλεπτων αναγκών.

Επίσης θα προκηρυχθούν 5.700 θέσεις για την επάνδρωση των επιτροπών υλοποίησης και ελέγχου του Γ΄ ΚΠΣ. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ Χριστοδουλάκης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα εκχώρησης του management των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία Πετρόλα – Lukoil.

Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός είπε ότι η ιδιωτικοποίηση έχει εισέλθει στην τελική φάση από την περασμένη Δευτέρα και ότι ο υποψήφιος αγοραστής (HDW) έχει καταθέσει το τίμημα σε τραπεζικό λογαριασμό και βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΣΕ για να αρθούν οι ρήτρες, με τις οποίες βαρύνονται τα ναυπηγεία από προμήθειες που δεν έχουν έγκαιρα παραδοθεί στο οργανισμό.

Α.Π.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v