Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εντιμο" συμβιβασμό ψάχνουν στο Μαξίμου

Στα χέρια της τρόικας βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για λίφτινγκ στο ειδικό τέλος ακινήτων. Γρίφος με τη στάση του ΔΝΤ για το πλάνο κινητικότητας.

Εντιμο συμβιβασμό ψάχνουν στο Μαξίμου
Στα χέρια της τρόικας βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το λίφτινγκ στο ειδικό τέλος ακινήτων, όπως άλλωστε και οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το σχέδιο διαθεσιμότητας - κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Για το μεν θέμα της φορολογίας ακινήτων, οι προτάσεις στο δημοσιονομικό τους σκέλος φαίνεται να ικανοποιούν μερικώς την τρόικα, ενώ στο μέτωπο της διοικητικής μεταρρύθμισης το σχέδιο Μανιτάκη φέρεται να περνά τις... εξετάσεις της Κομισιόν, το ΔΝΤ όμως δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, θετικά ή αρνητικά.

Προϋπόθεση βέβαια για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα είναι να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από το χαράτσι στα ακίνητα.

Μετά και την ενημέρωση του Γ. Στουρνάρα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013, με ένα λίφτινγκ μείωσης για όσους φορολογούμενους έχουν περιουσία μικρής σχετικά αντικειμενικής αξίας.

Η μείωση θα είναι της τάξεως του 15%-20% για τους «μικρούς» ιδιοκτήτες (με ακίνητα αξίας έως 1.800-2.000 ευρώ το τετρ. μέτρο και με συγκεκριμένο όριο επιφάνειας) και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από την αύξηση του ΕΕΤΗΔΕ για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές στις οποίες δεν έχει επεκταθεί ακόμα το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Μένει να φανεί αν στην απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη θα δοθεί το πράσινο φως για την παραμονή του «βελτιωμένου» ΕΕΤΗΔΕ για έναν ακόμα χρόνο, ή αν η κυβέρνηση τελικά θα καταφύγει σε άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα στην καθιέρωση των αλλαγών μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν θα εκτεθεί στη βάσανο της ψηφοφορίας στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v