Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση της κυβέρνησης για το χαράτσι

Από την έγκριση της κυβερνητικής τρόικας αλλά και από την έγκριση της τρόικας των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας θα πρέπει να περάσει το σχέδιο για μείωση της τάξεως του 15% στο χαράτσι.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το χαράτσι
Από την έγκριση της κυβερνητικής τρόικας αλλά και της τρόικας των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας θα πρέπει να περάσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών για μείωση της τάξεως του 15% στο χαράτσι που επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, με αντιστάθμισμα των εσόδων που θα χαθούν από την αύξηση των επιβαρύνσεων για εκτός σχεδίου ακίνητα και για ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους κ. Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ και επί του παρόντος τίποτα δεν προδιαγράφει ότι θα τύχει θετικής αποδοχής τόσο από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και από την τρόικα.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κρατούσαν αργά χθες το βράδυ (η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11) κλειστά τα χαρτιά τους και οι αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης, ώστε να ενημερωθεί η τρόικα στο προγραμματισμένο για το πρωί της Πέμπτης ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως ανέφεραν ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι «ένα». Προβλέπει διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα επιφέρει οριακές βελτιώσεις για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ή 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις της τάξεως του 15%, η προβλεπόμενη απώλεια εσόδων εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Στη δεδομένη συγκυρία όπου υπάρχει και το παράλληλο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού (πηγές της τρόικας ανεβάζουν την τρύπα σε έως και 2,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-14), το οικονομικό επιτελείο κατεβάζει στο τραπέζι παράλληλη ισοδύναμη πρόταση στο λίφτινγκ του ΕΕΤΗΔΕ, η οποία θα αντισταθμίσει τις απώλειες.

Βασικά σημεία στην πρόταση αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνα για ακίνητα εκτός σχεδίου στο επίπεδο ΕΕΤΗΔΕ που προκύπτει από την κατώτερη αντικειμενική αξία του πλησιέστερου δήμου αλλά και η άρση της απαλλαγής από το χαράτσι για ακίνητα ιδιωτών τα οποία νοικιάζει σήμερα για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών το Δημόσιο.

Εναλλακτικά, στο τραπέζι είχε πέσει και πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΑΠ για να καλυφθεί το λίφτινγκ στους... μικρούς του ΕΕΤΗΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v