Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέντες: Αντισυνταγματικός ο "Νόμος Παυλόπουλου"

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του "Νόμου Παυλόπουλου" που προβλέπει την άνευ αποζημίωσης πρόωρη λήξη των συμβάσεων χρόνου για γενικούς διευθυντές, διευθυντές, διοικητές οργανισμών προϊσταμένους κ.α. του Δημόσιου.

Τέντες: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παυλόπουλου
Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του "Νόμου Παυλόπουλου" που προβλέπει την άνευ αποζημίωσης πρόωρη λήξη των συμβάσεων χρόνου για γενικούς διευθυντές, διευθυντές, διοικητές οργανισμών προϊσταμένους κ.α. του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα τάχθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Για τρίτη φορά ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου εισηγήθηκε στην Ολομέλεια ότι η αυτοδίκαιη πρόωρη απόλυση χωρίς αποζημίωση είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και συνεπώς τα προβλεπόμενα από τον νόμο δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του "νόμου Παυλόπουλου" εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο λόγω μείζονος σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου , ενώ απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητάς του έχει εκδώσει και το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εισήγησή του , η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την «αυτοδίκαιη» λήξη των συμβάσεων, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης είναι επιπρόσθετα αντισυνταγματική γατί πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση που έχει "γνήσια αναδρομική ισχύ, η οποία θίγει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας» και συγκεκριμένα «την ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν με δική τους πρωτοβουλία την σύμβαση".

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προσέφυγε διοικητής Οργανισμού Λιμένα ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο του 2005 παρά το γεγονός ότι η θητεία του έληγε τον Οκτώβριο του 2006.

Το Εργατικό Τμήμα έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του «νόμου Παυλόπουλου» βάσει της οποίας απολύθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v