Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Συνεργασία με Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας θα προχωρήσουν αύριο (18/3) στην Αθήνα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

ΤτΕ: Συνεργασία με Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας θα προχωρήσουν αύριο (Παρασκευή 18 Μαρτίου) στην Αθήνα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Το μνημόνιο στηρίζεται στις αρχές που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία και στο Κοινοτικό Δίκαιο ως προς τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις ανταλλαγής των αναγκαίων πληροφοριών για την αποτελεσματική άσκηση των εποπτικών αρμοδιοτήτων τους.

Η ανταλλαγή διέπεται από την αρχή της αμοιβαιότητας και την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο μνημόνιο ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία παροχής άδειας εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή/και των θυγατρικών των πιστωτικών ιδρυμάτων από τη μία χώρα στην άλλη και καθορίζονται οι πληροφορίες που θα πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο μερών για το σκοπό αυτό.

Επίσης, αφορούν στη διευκόλυνση της διεξαγωγής επιτοπίων ελέγχων από την εποπτική αρχή της χώρας καταγωγής σε μονάδες πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην χώρα υποδοχής, καθώς σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα τρεις Κυπριακές εμπορικές τράπεζες και στην Κύπρο τέσσερις Ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας/ Μαυροβουνίου, Ρουμανίας και Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η παρουσία της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα παράσχει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για τρέχοντα θέματα εποπτικής φύσεως αλλά και για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων που εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητα των δύο κεντρικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v