Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: 7 λόγοι αισιοδοξίας για δημοσιονομικά

Με ρυθμό 3,6% αναμένει η Alpha Bank ότι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2005, ενώ στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3%, όπως προκύπτει από οικονομική της ανάλυση. Επτά λόγους αισιοδοξίας αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας εντοπίζει η τράπεζα.

Alpha Bank: 7 λόγοι αισιοδοξίας για δημοσιονομικά
Με ρυθμό 3,6% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα ”τρέξει” η ελληνική οικονομία το 2005, έναντι ποσοστού 3,9% το 2004, όπως προκύπτει από την οικονομική ανάλυση της τράπεζας για την ελληνική οικονομία, με ημερομηνία Φεβρουάριος 2005.

Ο πληθωρισμός, στο τέλος του έτους, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% από 2,9% το 2004, ενώ η ανεργία εκτιμάται αναμένεται να υποχωρήσει στο 10,5% από το 11,1% το 2004. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο -2,8% για το τρέχον έτος (από -5,3% το 2004), ενώ το χρέος, επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 109,5 έναντι 112,5 το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Alpha Bank αναφέρει ότι αυτή είναι εφικτή στα επόμενα χρόνια λόγω μιας σειράς παραγόντων:

1. Αποβολή του ”βάρους” των αμυντικού εξοπλισμού της τετραετίας 200- 2004.

2. Η επαναξιολόγηση ποσού 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποιημένων επιτοκιακών πληρωμών ως χρέους σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης του 0,24% του ΑΕΠ για τους επόμενους προϋπολογισμούς.

3. Οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν έντονα στα επόμενα χρόνια.

4. Η κυβέρνηση έχει τώρα άπλετο χώρο- αν το επιλέξει- να κάνει χρήση χρηματοοικονομικών τεχνικών, όπως είναι η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων.

5. Η ενδεχόμενη επανάκτηση καθυστερούμενων φορολογικών οφειλών ύψους μεγαλύτερου των 6 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ”καλή βάση” για την αύξηση των εσόδων.

6. Η ακίνητη περιουσία του δημοσίου δεν έχει έως τώρα καταγραφεί πλήρως ούτε έχει γίνει η κατάλληλη διαχείριση. Από αυτό θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν αξιόλογα κέρδη.

7. Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v