Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει το “ρίσκο” για Ελλάδα

Πώς Ντάισελμπλουμ-Μπαρνιέ επανέφεραν τις ανησυχίες και προκάλεσαν sell off σε μετοχές και ομόλογα. Οι κινήσεις de-risking από ξένους, το νέο τοπίο και γιατί δεν κινδυνεύουν τράπεζες-καταθέσεις. Η πτώση και τα κρίσιμα νούμερα.

Επιστρέφει το “ρίσκο” για Ελλάδα
Τη βίαιη επαναφορά του ρίσκου χώρας στην πρώτη γραμμή των επενδυτικών κριτηρίων πυροδότησε, για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η δήλωση Ντάισελμπλουμ, με την οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης και σε άλλες χώρες.

Παρά την επιχείρηση ανασκευής των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, η εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ όχι μόνο συντήρησε στην επικαιρότητα το θέμα, αλλά αποκάλυψε ότι έχει τεθεί επί τάπητος για το επικείμενο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στην ΕΕ.

Παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που διατύπωσαν μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, αλλά και οι Ολάντ-Ραχόι, η δήλωση της εκπροσώπου Μπαρνιέ, κας Chantal Hughes, ήρθε στην χειρότερη δυνατή στιγμή για τα ομόλογα και τις μετοχές, την ώρα που επιχειρούνταν να περιορισθούν κάπως οι απώλειες και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Η αναζωπύρωση του θέματος τρόμαξε τους επενδυτές, καθώς έδειξε ότι συγκεκριμένα κέντρα στην Ευρώπη απεργάζονται σχέδιο περαιτέρω μεταστροφής των κεφαλαίων από την ευρωπεριφέρεια προς τις ισχυρές χώρες/τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ακολούθησε sell off σε μετοχές και ομόλογα, με το ΧΑ να επιστρέφει τρεις μήνες πίσω και τη μέση τιμή του καλαθιού (strip) των 20 σειρών κρατικών ομολόγων να κλείνει για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό κάτω από τις 40 μονάδες βάσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί ξένοι, κυρίως αμερικανικά hedge funds, προχώρησαν σε βεβιασμένες πωλήσεις με στόχο να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της επαναφοράς του ρίσκου χώρας. Οι κινήσεις αποστροφής κινδύνου (de-risking) σημάδεψαν τη συνεδρίαση και εξηγούν το γεγονός ότι τα μη τραπεζικά blue chips κατέγραψαν υψηλότερες απώλειες από τις τράπεζες, που θεωρητικά πλήττονται περισσότερο από την ανησυχία για «εφαρμογή» και στην Ελλάδα του κουρέματος καταθέσεων.

«Ό,τι πέτυχε η χώρα τους τελευταίους μήνες, σε επίπεδο αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης, κινδυνεύει να χαθεί μετά τη δήλωση Ντάισελμπλουμ», δηλώνει έμπειρος διαχειριστής, σημειώνοντας ότι η πρόθεση να καταργηθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια ESM για την αναχρηματοδότηση τραπεζών ανεβάζει και πάλι το ρίσκο χώρας και ξαναθέτει στο τραπέζι την αποστροφή κινδύνου για τις ελληνικές επενδύσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Η «λύση-μοντέλο» του κ. Ντάισελμπλουμ επαναφέρει τα επιτόκια προεξόφλησης των ελληνικών μετοχών σε επίπεδα άνω του 15%, όταν τους τελευταίους μήνες είχαν υποχωρήσει και σε μονοψήφια επίπεδα.

Η χρονική συγκυρία, το timing δηλαδή της επιστροφής του ρίσκου είναι επίσης κάκιστη αφού τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματισθεί οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο το κλίμα.

Στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις προθέσεις Ντάισελμπλουμ και Μπαρνιέ.

«Αν στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου είναι μοναδικό η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ή μας είπαν ψέματα μετά το Eurogroup ή μας λένε τώρα», σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης.

Ο ίδιος θεωρεί παράλογο να τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων για χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα του τραπεζικού τομέα, όταν το κόστος δανεισμού τραπεζών και οικονομιών δεν είναι ίδιο. Η Ευρωζώνη κατά τον ίδιο όχι μόνο δεν «θεραπεύει», αλλά επιτείνει τις εγγενείς ανισορροπίες της.


Γιατί δεν κινδυνεύουν τράπεζες και καταθέσεις

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση Ντάισελμπλουμ και το σχέδιο Μπαρνιέ ταιριάζουν με το νέο μοντέλο ενιαίας τραπεζικής εποπτείας που προωθεί η Ευρωζώνη, την άμεση εποπτεία, δηλαδή, από την ΕΚΤ των 300 συστημικών ευρω-τραπεζών, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι Έλληνες καταθέτες δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Και αυτό γιατί το ΤΧΣ έχει ήδη πρακτικά ανακεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες, αλλά και τράπεζες όπως το νέο Τ.Τ. και η νέα Proton και απομένει η διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου για να κριθεί αν θα διατηρήσουν ή όχι ιδιωτικό management.

Επιπλέον το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί μετά και την επαναγορά και την επιμήκυνση του χρέους προς τον επίσημο τομέα, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για να αλλάξει αυτή η διαπίστωση θα πρέπει η Ελλάδα να αποκλίνει σημαντικά των στόχων του φετινού προγράμματος.

Βέβαια από την άλλη, οι ανησυχίες για αυστηρότερη αντιμετώπιση της Ελλάδας είναι μάλλον εύλογες, όπως βέβαια και ο φόβος ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ θα «παγώσουν» τις εισροές καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες. Το ενθαρρυντικό είναι προς το παρόν δεν υπάρχουν και εκροές καταθέσεων.

Η νέα αντίληψη της «έννοιας του ρίσκου» που λανσάρει ο Ευρωπαϊκός Βορράς, θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα και για τις μετοχές: “Εφόσον πλέον οι καταθέσεις αποτελούν χρηματοοικονομικό προϊόν με μεγάλο περιθώριο απώλειας εισοδήματος τότε το ρίσκο της διατήρησης μετοχών και ομολόγων θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο στην πραγματικότητα;”

Για τις τραπεζικές μετοχές βέβαια, όπως και για επιχειρήσεις από άλλους κλάδους, η εικόνα επιβαρύνθηκε από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, ο προβληματισμός σχετίζεται με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σημαντική έκθεσή του σε δάνεια προς την Κύπρο.

Ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα

Η καταρράκωση της ψυχολογίας της αγοράς καθιστά πιθανότερο, αυτή τη στιγμή, το Χ.Α. να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η κίνηση του Γ.Δ. κάτω από τις 907 μονάδες ήταν ταχύτατη και το σενάριο έως τη βασική στήριξη της αγοράς στις 830 μονάδες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα. Βραχυπρόθεσμες «στάσεις» μπορεί να υπάρξουν οι 865 μονάδες (Εκθετικός Κινητός Μέσος Ορος -ΕΚΜΟ 200 ημερών) και οι 850 μονάδες, όμως το 830 αποτελεί την ισχυρή στήριξη.

Για το FTSE/ASE Large Cap, η στήριξη στις 295 μονάδες δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ενώ οι 280-285 μονάδες δεν δείχνουν ικανές να ανακόψουν την πτώση. Η ισχυρή στήριξη είναι τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2012 στις 265 μονάδες.

Το sell off στο Χ.Α., και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ήταν αναμενόμενα και απόλυτα φυσιολογικά όμως προβληματίζει έντονα η ταχύτητα των πωλητών και τα κομμάτια σε ΕΕΕΚ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Οι «λοχαγοί» της αγοράς, ΔΕΗ και ΟΤΕ σημειώνουν πλέον πολύ ισχυρές απώλειες της τάξεως του 21% και πλέον κινούνται σε σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, που δεν θα πρέπει να παραβιασθούν αφού θα αλλάξει η τάση στην αγορά.

Επιμέρους, για τον ΟΤΕ , που κινήθηκε σε νέο χαμηλό για φέτος στα 4,8 ευρώ, η στήριξη είναι στα 4,68 ευρώ και μετά στα 4,5 ευρώ. Για τη ΔΕΗ παρόμοια η εικόνα, με κίνηση ξανά στα πέριξ των 6 ευρώ ακυρώνοντας το «λευκό κερί» της Παρασκευής 22 Μαρτίου.

Το "stop" των βραχυπρόθεσμων παικτών στο Χ.Α. είναι η στήριξη στα 5,75-5,80 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ κινείται πάνω παράλληλα με τον ΕΚΜΟ 55 ημερών από τα τέλη Φεβρουαρίου και σημαντική στήριξη του είναι ο 20άρης στα 6 ευρώ.

Από τον δείκτη των midcaps, Σωληνουργεία Κορίνθου -21% το Μάρτιο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -20%, ΟΛΘ -13%, Φουρλής -21%, ενώ και ο δείκτης υποαποδίδει του Γ.Δ. στον μήνα και στο 3μηνο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v