Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι προσφορές για 6 ακίνητα του εξωτερικού

Τις παρενέργειες της κυπριακής κρίσης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσπαθούν να μετρήσουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σήμερα υποβάλλονται προσφορές για έξι ακίνητα του εξωτερικού.

Σήμερα οι προσφορές για 6 ακίνητα του εξωτερικού
Τις παρενέργειες της κυπριακής κρίσης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσπαθούν να μετρήσουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς σήμερα (αν δεν υπάρξει νέα παράταση την τελευταία στιγμή) υποβάλλονται οι προσφορές για τα έξι ακίνητα του δημοσίου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε αναγκαστεί να αναβάλλει για δύο φορές την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έξι ακίνητα στο εξωτερικό. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο οικόπεδο της Λευκωσίας το οποίο διεκδικεί με δικαστική προσφυγή η Ιερά Μονή Κύκκου που το είχε παραχωρήσει προ ετών στο ελληνικό δημόσιο ώστε να κτίσει πρεσβεία.

Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι: κτίριο σε μία από τις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου, κτίριο στο Βελιγράδι, ακίνητο στη Λιουπλιάνα, κτίριο στην Τασκένδη και πολυόροφο κτίριο στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά, σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον προβλέπουν τα στελέχη της αγοράς για τον «Αστέρα Βουλιαγμένης», εν μέσω φόβων για το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει την Παρασκευή (ήδη έχει δοθεί παράταση 10 ημερών).

Στο Ταμείο αναρωτιούνται αν οι υποψήφιοι "αξιοποιήσουν" το δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, που διοργανώνει το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με την Εθνική Τράπεζα, είναι η εξαγορά της «Αστήρ Παλλάς» και η παραχώρηση της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι».

Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης που πέρασε πρόσφατα στην «Αστήρ Παλλάς» καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων (συν την παραλία του Αστέρα που φτάνει τα 1.600 μέτρα ακτογραμμής).

Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται ο χώρος του Αστέρα και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη».

Εκτός από το Κατάρ, ως ενδιαφερόμενοι φέρονται ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες (όπως ο Peter Pappas), Τούρκοι (όπως ο όμιλος Dogus που ήδη ελέγχει το 50% της Μαρίνας Φλοίσβου), Κινέζοι (ο όμιλος Fosun International που συνεργάζεται με τον όμιλο Foli Follie), διεθνή επενδυτικά οχήματα όπως η αμερικανική Third Point LLC, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v