Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγές για μεταλλεία Κασσάνδρας

Κανονικά θα συνεχισθεί η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην στην Κασσάνδρα καθώς το Ε’ τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας ότι οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές.

ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγές για μεταλλεία Κασσάνδρας
Κανονικά θα συνεχισθεί η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην στην Κασσάνδρα καθώς το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας ότι οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή αναφορικά με την λειτουργία των μεταλλείων, ενώ “κλείνει” οποιοδήποτε περιβαλλοντικό θέμα έχει εγερθεί επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητες των μεταλλείων βρίσκονται εκτός των ζωνών Natura.

Συγκεκριμένα, το Δ? Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 110/2013 απόφασή του, απέρριψε
την αίτηση οκτώ Συλλόγων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» και τον καθορισμό του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων.

Αντίθετα, παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης έκαναν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη».

Το δικαστήριο αναφέρει επίσης πώς έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου και με βάση αυτή δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v