Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μίλερ (Gazprom)

Η αιφνιδιαστι?κή επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ, διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom. Προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυνδέσε?ι τις εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο. Συναντήσεις με Χατζηδάκη-Εμίρη.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μίλερ (Gazprom)
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα μεσούσης της διαπραγμάτευσης Κύπρου - Ρωσίας για τη σωτηρία της πρώτης με εμπλοκή και της εταιρείας του (Gazprom) έδωσε τροφή σε σενάρια για ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου από την Ελλάδα.

Παρότι πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι η χθεσινή συνάντηση είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη Μίλερ πριν από οκτώ μέρες, το κλίμα σεναριολογίας ενίσχυσε το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη χωρίς την παρουσία άλλου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου η πληροφόρηση που δόθηκε αργά το απόγευμα ενίσχυσε περισσότερο την άποψη ότι το αντικείμενο της συνάντησης ξεπερνούσε τα τρέχοντα θέματα.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργού έλεγαν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνο θέματα επενδύσεων. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο υπουργός για το τι είδους επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η Gazprom είναι ενεργειακή εταιρεία, άρα οι επενδύσεις είναι ενεργειακές.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να έρχεται δύο φορές σε τόσο σύντομο διάστημα ο κ. Μίλερ σημαίνει ότι αξιολογεί θετικά την προοπτική της χώρας.

Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική ρωσική εταιρεία έχει εμπλακεί στις συζητήσεις διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, καθώς έναντι του δανείου που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές βρέθηκε στο τραπέζι η εξαγορά μιας κυπριακής τράπεζας από την Gazprombank, η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και η εμπλοκή της Gazprom στο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Η δεύτερη συνάντηση του Ρώσου μάνατζερ έγινε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη και το αντικείμενό της ήταν η συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και οι ενδεχόμενες εμπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η σύμβαση για το αέριο

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη συνάντηση Μίλερ - Χατζηδάκη έγινε ευρεία συζήτηση για τους όρους μιας νέας σύμβασης παροχής αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, καθώς αυτή που ισχύει λήγει το 2016.

Η ρωσική επιχείρηση ανεπισήμως έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένη να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της χώρας με «φθηνό» φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια, εφόσον όμως εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ.

Βεβαίως, ο όρος φθηνό αέριο είναι εντελώς σχετικός, από τη στιγμή που στις νέες συμβάσεις περιορίζεται σημαντικά -έως και καταργείται- η συμμετοχή των τιμών πετρελαίου στον τύπο υπολογισμού της τιμής του αερίου, ενώ οι περισσότερες από τις εμπορικές συμβάσεις, με προτροπή και της Ε.Ε., έχουν μικρή χρονική διάρκεια και αποδυναμωμένες ρήτρες take or pay, ώστε ο αγοραστής να διαθέτει ευελιξία ως προς την επιλογή των προμηθευτών του.

Σε ό,τι αφορά την κατάπτωση ή όχι της εγγυητικής επιστολής που θα καταθέσει η Gazprom, σε περίπτωση που ανακηρυχθεί πλειοδότης, αλλά η ίδια κρίνει μη συμφέροντες τους όρους που θα θέσει η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη θέση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναζητείται νομική φόρμουλα για να καλυφθούν οι υποψήφιοι επενδυτές σε μία παρόμοια περίπτωση, καθώς το ίδιο θέμα θέτει και η Sintez, η δεύτερη ρωσική εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Ο CEO της τελευταίας Αντρέι Κορολίεφ σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της εταιρείας του επειδή κατά την άποψή του το ΤΑΙΠΕΔ προσεγγίζει ασύμμετρα την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών φυσικού αερίου, καθώς μεταφέρει όλα τα ρίσκα στις πλάτες των επιχειρήσεων που πρόκειται να τις αποκτήσουν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μίλερ έκανε γνωστό στον πρωθυπουργό με τον οποίο συναντήθηκε το ενδιαφέρον της Gazprom για συμμετοχή στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Ελλάδα, προκειμένου να παραχωρήσει θαλάσσιες εκτάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v