Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα για τα κυπριακά υποκαταστήματα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα επιτελεία του ΤΧΣ και της ΤτΕ αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.

Κινητικότητα για τα κυπριακά υποκαταστήματα
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα επιτελεία του ΤΧΣ και της ΤτΕ αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσον αφορά τη διευθέτηση και των τελευταίων λεπτομερειών προκειμένου η Αθήνα να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει την απόσχιση και μεταφορά των 340 υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό όμιλο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η διοίκηση του ΤΧΣ έχει έτοιμα τα κεφάλαια που θα κληθεί να βάλει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπολογίσει με ακρίβεια το ύψος των προβλέψεων που θα «ελαφρύνει» σε ικανοποιητικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των δανείων, ύψους περίπου 25 δισ., που διαθέτουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος που θα αποκτήσει τα δάνεια των τριών τραπεζών θα τα αγοράσει σε μικρότερη ονομαστική αξία (κουρεμένα), με βάση τις προβλέψεις της PIMCO. Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι το όφελος από αυτό θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η Αθήνα επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα νωρίτερα από την τελική απόφαση της Κύπρου, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v