Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράιχενμπαχ: Τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης

Την ανάγκη εύρεσης λύσης για την οικονομική στήριξη των Κυπρίων τόνισε ο Χ. Ράιχενμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης για το θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ράιχενμπαχ: Τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης
Την ανάγκη εύρεσης λύσης για την οικονομική στήριξη των Κυπρίων τόνισε ο Χ. Ράιχενμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης για το θεσμό της διαμεσολάβησης.

«Πρέπει να βρούμε άμεση τη λύση για τη στήριξη των Κυπρίων και να μην αφήσουμε το πρόβλημα να διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Αντώνης Ρουπακιώτης ο οποίος απεύθυνε μήνυμα στήριξης στο κυπριακό λαό.

«Καταθέτω την αγωνία μου για τον κυπριακό λαό γνωρίζοντας πόσο υποφέρει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω οι Κύπριοι να αναζητήσουν λύσεις και να μην υπάρξει αδιέξοδο.

Η φρόνηση του ελληνικού λαού πρέπει να εκτιμηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι θα πρέπει να αναλογιστούν κάποια καταστροφικά αποτελέσματα που επέφεραν οι αποφάσεις τους στην ελληνική κοινωνία».

Κατά τη συνέντευξη παρουσιάστηκε ο θεσμός της διαμεσολάβησης που αφορά την επίλυση αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών εξωδικαστικά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρουπακιώτης τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με τη συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης που παράγει έννομα αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στην χρονοβόρα δαπανηρή διαδικασία των δικαστηρίων.

Πρόκειται για μια διαδικασία εχέμυθη, ταχύτερη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα δικαστήρια.

«Η διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει δε σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη καθώς αποτελεί ένα ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης», είπε ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εξήρε τα πλεονεκτήματα του θεσμού, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται πολλά χρόνια και με πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. "Η διαμεσολάβηση είναι αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους.

Δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή δικαιοσύνη, κάθε πετυχημένη διαμεσολάβηση όμως αποσυμφορίζει τα δικαστήρια.

Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότερη σε επενδύσεις, συνεισφέροντας στη μελλοντική ανάπτυξη".

Σημειώνεται πως ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010 αλλά τίθεται σε εφαρμογή αυτή την περίοδο. Ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα 90 εκπαιδευτές δικηγόρων και ήδη έχουν εκπαιδευτεί και 8 δικηγόροι.

Ο θεσμός θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για ζήτημα που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα επεκταθεί σε πάσης φύσεως ιδιωτικές διαφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v