Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση κορυφής στο Μαξίμου

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Κύπρο συνέρχονται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συνάντηση κορυφής στο Μαξίμου
Με τα βλέμματα στραμμένα στην Κύπρο συνέρχονται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της -υπό διακοπή- διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη για το καυτό θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η αντίστοιχη σύσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί με τον Γ. Στουρνάρα για τα ευρύτερα ζητήματα αλλά και για την καυτή πατάτα του ειδικού τέλους ακινήτων έγινε τελικά μόνο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να προετοιμάσει την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Στη σημερινή συνάντηση, η Κύπρος, οι απολύσεις στο δημόσιο και το χαράτσι αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι εξελίξεις στην Κύπρο επιβάλλουν ακόμα ταχύτερο βηματισμό από την ελληνική πλευρά στη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων με την τρόικα, καθώς ήδη το κλίμα έχει αρχίσει και πάλι να βαραίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός κι αν υπάρξουν ριζικές ανατροπές στο μέτωπο της Κύπρου, ο Αντ. Σαμαράς, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να κλειδώσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για το σχέδιο διαθεσιμότητας- κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για το χαράτσι στα ακίνητα.

Το ειδικό τέλος ακινήτων θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει και το 2013, αν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή άφησαν περιθώριο τροποποιήσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μικρότερες επιβαρύνσεις. Ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών όμως σημείωναν ότι οι ελαφρύνσεις θα έρθουν το 2014 με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κρατώντας μικρό καλάθι για τα δημοσιονομικά περιθώρια παρεμβάσεων στο χαράτσι του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v