Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστής υπάρχει, περιμένουν τον πωλητή

Επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ το ενδιαφέρον ελληνικών τραπεζών για αγορά κυπριακών υποκαταστημάτων. Γιατί η Ελλάδα περιμένει την Κύπρο για να κινηθεί. Προσφορές από ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Σε ρόλο back up το ΤΤ.

Αγοραστής υπάρχει, περιμένουν τον πωλητή
Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκάλεσε ο Γ. Στουρνάρας προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις. Αμέσως μετά εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

"Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή".


Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr η Aθήνα περιμένει το πράσινο φως από την Κύπρο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, μετά την υποβολή προσφορών από Εθνική, Alpha και Πειραιώς για την εξαγορά μέρους ή και του συνόλου των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Παρ ότι το θέμα της διάσπασης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών έχει αποσυνδεθεί, με την απόφαση του Eurogroup, από τη ψήφιση των μέτρων, υπάρχει νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με πρωτοβουλία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα με εξαίρεση την CPB, που είναι ήδη κρατική, οι Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα είναι ιδιωτικές και θα πρέπει, να υπάρξει νομοθετική απόφαση από πλευράς της Κύπρου που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Το παραπάνω κενό είναι πιθανό να κλείσει εντός της ημέρας, ίσως με την έκδοση απόφασης που να καλύπτει τις διοικήσεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτικών κυπριακών τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία.

Για το λόγο αυτό γίνονται επαφές του κεντρικού τραπεζίτη στην Κύπρο με τις διοικήσεις των Τράπεζα Κύπρου, CPB και Ελληνικής Τράπεζας. Σημείωνεται ότι με δεδομένο ότι η CPB είναι κρατική, η απόφαση για τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων ανήκει στο κράτος, ενώ θεωρείται δύσκολο η Κύπρου να εκφράσει ενστάσεις στην μεταβίβαση.

Παρά την καθυστέρηση από πλευράς Κύπρου η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη. «Αγοραστής υπάρχει, μένει να υπάρξει επίσημα και πωλητής», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η Κύπρος μπορεί να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις εντός της ημέρας και αργά σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί και η διάσπαση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Η αισιοδοξία τους εδράζεται στην ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς.

Τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, πάντως αναμένεται να μείνουν κλειστά αύριο και μεθαύριο, ενώ οι καταθέτες θα εξυπηρετούνται κανονικά μέσω των ΑΤΜ.


Οι προσφορές από ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές για τμήματα ή το σύνολο των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών υπέβαλαν και οι τρεις συστημικές τράπεζες. Η Εθνική, όπως και η Alpha, ενδιαφέρονται για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η Πειραιώς για το σύνολο των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών.

Πώληση «πακέτο» προκρίνει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά προκρίνει προς το παρόν την πώληση με τη μορφή «πακέτου» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των τριών τραπεζών. Δηλαδή, να αγοράσει μια εγχώρια τράπεζα το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Αν συνεχίσει να προτάσσεται αυτή η λύση τότε οι υφιστάμενες προσφορές Εθνικής και Alpha είναι στην πράξη εκτός πεδιάς και απομένει η προσφορά της Πειραιώς.

Ως εκ τούτου η διαδικασία είναι ακόμη ανοικτή και διενεργούνται συνεχείς επαφές με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ώστε να δοθούν διευκρινίσεις επί των προσφορών ή να υπάρξουν κάποιες λειτουργικές αναπροσαρμογές.

Back up το Τ.Τ. για τη διαδικασία

Παρ όλα αυτά διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην διάσπαση μόλις πάρει το πράσινο φως από την Λευκωσία. Άλλωστε υπάρχει πάντα η λύση back up της αγοράς τμήματος ή του συνόλου των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών από το νέο Τ.Τ.

Αμοιβαία επωφελής η διάσπαση

Η δομή του deal επιτρέπει αισιοδοξία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός ούτε να καθυστερήσει η διάσπαση τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Η διάσπαση θα είναι αμοιβαία επωφελής σημειώνουν οι ίδιοι καθώς η μεν Κύπρος θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των τραπεζικών της δραστηριοτήτων, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup, και της διακοπής έκθεσης στην ελληνική οικονομία, η δε εγχώρια τράπεζα ή οι τράπεζες που θα αποκτήσουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θα λάβει και τις αναγκαίες προβλέψεις. Πρακτικά το deal δεν διαφέρει από τα αντίστοιχα των Εμπορικής και Γενικής σημειώνουν οι ίδιοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτώμενος για τη διάσπαση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών δήλωσε, μετά τη συνάντηση χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, «δουλεύουμε πάνω σε αυτό», ενώ επανέλαβε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών το αργότερο ως το πρωί της Τρίτης, ανεξαρτήτως της προόδου των εξελίξεων στην Κύπρο προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μετάδοσης ενδεχόμενων τριγμών, λόγω αδυναμίας ψήφισης των μέτρων στην Μεγαλόνησο.

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ευστάθειας του Σαββάτου

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεκλήθη το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισε να υπάρξει απόσχιση και μεταφορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα.

Στο Συμβούλιο μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταικούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και η κ. Σακελλαρίου εκ μέρους του ΤΧΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να ολοκληρώσει τη διερεύνηση άμεσα. Εφόσον τα μέτρα ψηφισθούν στην Κύπρο την Δευτέρα θα πρέπει να έχει αποφασισθεί σε ποιο ή σε ποια τραπεζικά ιδρύματα θα καταλήξει μέρος ή το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.


Κανένας λόγος ανησυχίας για εν Ελλάδι καταθέσεις

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε το Eurogroup.

Αυτό ξεκαθάρισε ήδη από το πρωί του Σαββάτου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, βάζοντας οριστικό τέλος στα σενάρια και τις πληροφορίες που προκάλεσαν έντονη ανησυχία.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Οι άμεσες διευκρινίσεις που παρείχε η κυβέρνηση σε σχέση με την εξασφάλιση των καταθέσεων συνέβαλε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο να μην υπάρξει καμία αναστάτωση στους Έλληνες αποταμιευτές. Σύμφωνα με τους ίδιους η ροή αναλήψεων από ΑΤΜs είναι κανονική, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v