Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις "αστοχίες" κολλά η τελική συμφωνία με τρόικα

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας. Οι παράγοντες "κινδύνου" και τα δεδομένα που προβλημάτισαν τους δανειστές. Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση με Σαμαρά. Τι θα βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Στις αστοχίες κολλά η τελική συμφωνία με τρόικα
Φαινομενικά οι διαφωνίες με την τρόικα εντοπίζονται κυρίως σε τεχνικά ζητήματα τα οποία αφορούν επί της ουσίας αιτήματα (ρυθμίσεις δανείων και οφειλών) τα οποία ετέθησαν από την ελληνική πλευρά.

Πρακτικά, πίσω από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και τις εμμονές της (παράταση ζωής του ειδικού τέλους ακινήτων και ψιλή κρησάρα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα) δεν βρίσκεται τίποτε άλλο από την ανησυχία της για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό που μπορεί να προκύψει το 2013.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η τρόικα έχει εντοπίσει τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Δεν είναι άλλος από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη από τον Ιανουάριο «ρούφηξαν» το 13,4% των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους.

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ενδεικτικά των κινδύνων. Τον Ιανουάριο, οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 2,531 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,686 δισ. ευρώ ή στο 13,4% των συνολικών ετήσιων δαπανών ύψους 12,604 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν φάνηκε διατεθειμένη να ανοίξει ζήτημα μαύρης τρύπας ή πολύ περισσότερο -στην παρούσα φάση- θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων. Επιθυμεί όμως να λάβει τα μέτρα της ώστε να προλάβει τον κίνδυνο πριν αυτός μετατραπεί σε απειλή για τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επιμένει στην ανάγκη διασφάλισης των εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων και την είσπραξή του για έναν ακόμα χρόνο, πριν αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Παράλληλα, επιμένει σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, οι οποίες θα δίνουν ανάσα στα έσοδα και όχι συγχωροχάρτι στους μπαταχτσήδες.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προγραμματισμένη για σήμερα στις 19.00 συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί «συνεταίροι» έχουν διαμηνύσει ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα πρέπει να καταργηθεί.

Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% όσο και θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα αιτήματα αυτά δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη τύχη -εκτός κι αν γίνει η απόλυτη έκπληξη-, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι θα συμβάλουν σε διεύρυνση της διαφαινόμενης «τρύπας» στον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v