Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόκκινη" από Ελεγκτικό Συνέδριο για μισθολόγια

"Κόκκινη κάρτα" σε διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών έδειξε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνοντας αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια.

Κόκκινη από Ελεγκτικό Συνέδριο για μισθολόγια
"Κόκκινη κάρτα" σε διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις στο Δημόσιο έδειξε με γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνοντας αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναδρομική από 1η.8.2012 περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, δικαιούνται συντάξεως και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με εισηγητή τον σύμβουλο Αντώνη Κατσαρόλη έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει την αναδρομική μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί κ.ά.).

Πλέον το οικονομικό επιτελείο καλείται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Σε διαφορετική περίπτωση, η κρίση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα των θιγόμενων στα δικαστήρια.

Όπως αναφέρουν, «θίγεται το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1η.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, εν όψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».

Ως προς το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που προβλέπει το θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης (ύψος, τρόπος υπολογισμού και διαδικασία χορήγησης), οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν ότι καλώς μεν έχει, αλλά είναι εκτός νομοθετικών πλαισίων η διάταξη εκείνη που προβλέπει την μη προκαταβολή σύνταξης στην περίπτωση της απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων ή ισόβιων υπαλλήλων. Kαι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν οι δικαστές, οι επίμαχοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησής τους από την υπηρεσία δικαιούνται σύνταξη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v