Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Άμεσα εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σημερινή απόφαση έκρινε ότι οι πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις θα είναι άμεσα εκτελεστές.

ΣτΕ: Άμεσα εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις
Με γνώμονα την άμεση εισροή χρημάτων στα ταμεία του Δημοσίου αλλά και την αποσυμφόρηση των πινακίων στα διοικητικά δικαστήρια η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις θα είναι άμεσα εκτελεστές.

Το ανώτατο δικαστήριο με δύο αποφάσεις του δίνει τέλος στην άκριτη χορήγηση αναστολών στις πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις καθώς έκρινε συνταγματική αλλά και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αναστολής πρωτόδικης απόφασης από τα Διοικητικά Δικαστήρια μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι η κύρια προσφυγή μπορεί να γίνει δεκτή. Σε αντίθετη περίπτωση η πρωτόδικη απόφαση θα είναι άμεσα εκτελεστή.

Όπως επισημαίνουν στις αποφάσεις τους οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου ( 35-36/2013) : «Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος συνίσταται στη μη πρόβλεψη ως λόγου αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πρωτόδικης δικαστικής απόφασης και της ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης που επέρχεται τυχόν από αυτήν, δεν εκινείται, πάντως, έως του σημείου πλήρους κατάλυσης του δικαιώματος χορήγησης προσωρινής δικαστικής προστασίας και, επομένως, είναι συνταγματικά ανεκτός, δεδομένου μάλιστα και ότι η πρόδηλη βασιμότητα του ασκηθέντος ενδίκου μέσου, που θεσπίζεται ως λόγος αναστολής, σχετίζεται ευθέως με το αντικείμενο της δίκης. Η επίμαχη ρύθμιση δεν παρίσταται ως μέτρο δυσανάλογο σε σχέση με τους επιδιωκόμενους από τον νόμο σκοπούς δημοσίου συμφέροντος».

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει Ανώνυμη Εταιρεία που ζητούσε να ανασταλούν δυο αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με τις οποίες απορρίφθηκαν δυο αιτήσεις της εταιρείας κατά πράξεων του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς, με τις οποίες της επιβλήθηκαν φόροι δωρεάς ύψους 481.053 ευρώ και πρόσθετοι φόροι 202.042 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v