Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία

Για την ανάγκη ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει σε μια ριζική, δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΕΒΕΑ. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία
Για την ανάγκη ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει σε μια ριζική, δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος και στην ανασυγκρότηση των διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικούς συστήματος», η οποία έγινε στο ΕΒΕΑ.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αδυναμία-αποτυχία του άδικου φορολογικού συστήματος, αλλά και στο γεγονός ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν φορολογούνται οι πλούσιοι.

Σημείωσε δε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα ούτε στο παρελθόν ούτε και τώρα είναι πρόβλημα υπερβολικά υψηλών δαπανών. Είναι πρόβλημα χαμηλών δημόσιων εσόδων, παρά την υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Είναι το πρόβλημα που προκύπτει από ένα άδικο φορολογικό σύστημα, από ένα παγιωμένο καθεστώς φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου, το οποίο συμπληρώνεται από ένα καθεστώς διαφθοράς, φοροδιαφυγής και αποδυνάμωσης των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Επισημαίνοντας ότι η κρίση των δημόσιων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με την διόγκωση του χρέους δεν είναι κρίση δαπανών. Είναι όπως είπε κρίση εσόδων, σε συνδυασμό με μια δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετούσε με αποτελεσματικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες. Για να συμπληρώσει ότι το πρόβλημά δεν ήταν ένα ακριβό Δημόσιο, αλλά ένα δημόσιο άσχημα οργανωμένο, ανοχύρωτο απέναντι στην διαπλοκή και αναντίστοιχο με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Όπως είπε «την περίοδο 2000-2010 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. των 27 μελών. Η μείωση αυτή είναι της τάξεως των 1,7 μονάδων του ΑΕΠ». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι στη ρίζα λοιπόν του φορολογικού προβλήματος δεν βρίσκονται κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοτελείς επαγγελματίες, αλλά ένα σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής, ή ακόμη και φοροαπαλλαγής στημένο επίτηδες για τους οικονομικά ισχυρούς. Ένα σύστημα που εξυπηρετεί την φοροασυλία, προωθώντας ταυτόχρονα τον διακηρυγμένο στόχο της αποδόμησης του δημόσιου τομέα του κοινωνικού κράτους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι, γιατί καταβάλλονται εξ ίσου από όλους, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα. Χρειάζεται όπως είπε ο κ. Τσίπρας ευρύτατη συμμαχία ευρύτατη εθνική συμμαχία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημά δεν ήταν ένα ακριβό δημόσιο αλλά ήταν άσχημα οργανωμένο απέναντι στη διαπλοκή. Σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη του τραγικού συμβάντος στη Λάρισα. Επισημαίνοντας «αυτή δεν είναι η κυβέρνηση του λάθους αλλά η λάθος Κυβέρνηση γα ένα λαό που δεν μπορεί να πληρώνει μια λάθος πολιτική».


Μηλιός: Φορολογική δικαιοσύνη για τους πολίτες

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σημείωσε ότι η πρόταση του κόμματος επιδιώκει τον διάλογο με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα οδηγεί σε μια ριζική, δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση του σημερινού ταξικού, άδικου και αντιπαραγωγικού συστήματος και στην ανασυγκρότηση των διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.

Σημειώνοντας ότι η ταξικότητα της φορολογικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τη συστηματική και διαχρονική απώλεια τεράστιων ποσών φόρου. Για τον λόγο αυτό όπως είπε η προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό σκοπό την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.

Εκτίμησε δε ότι η εισπρακτική επιτυχία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αποτελεί έναν ασφαλέστερα επιτεύξιμο στόχο (τόσο σε βραχυχρόνιο αλλά κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα), αντίθετα «με ό,τι μας έχει συνηθίσει να θεωρούμε η μακρόχρονη πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται με τη λέξη «κατεπείγον» στα φορολογικά νομοσχέδια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Μηλιό, σε συνθήκες ακραίας φτώχιας όπου ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πλήρους αδυναμίας κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών (τροφή και στέγη), τελεί υπό κοινωνική αμφισβήτηση η νομιμότητα της φορολογικής αρχής. Επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα είναι ότι αποσπασματικά φορολογικά μέτρα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και να επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα.

«Με τις προτάσεις μας επιδιώκουμε την έξοδο από την κρίση προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που να υπηρετεί την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες» είπε ο κ. Μηλιός.

Για να σημειώσει ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα επιτρέψουν την ουσιαστική φορολογική ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, με ταυτόχρονη αύξηση των συνολικών εσόδων του κράτους.

Επιδιώκουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα και περιουσίες

Περιλαμβάνουν μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας.

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι το «χαράτσι» ακινήτων είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, και ως εκ τούτου «δεν μπορεί παρά να επιμένουμε στην οριστική κατάργησή του. Η αρχή της φορολογικής ισότητας επιβάλλει την κατανομή των φορολογικών βαρών, με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου και όχι οριζόντιες επιβαρύνσεις» σημείωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, τα προϊόντα πολιτισμού και γνώσης και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

1) Δημιουργία περιουσιολογίου και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους και καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια.

2) Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως η εξαίρεση της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων μέχρι ένα ύψος) δεν πρέπει να αλλοιώνουν την ως άνω αρχή.

3) Για τις επιχειρήσεις προοδευτική (χρονικά) αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και φορολόγηση όλων των διανεμόμενων μερισμάτων, στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.

4) Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων (όπως και τσιγάρων κ.λπ.) αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4) Φόρο μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
Έργο της φορολογικής αρχής είναι να αποκαλύψει τα αδήλωτα εισοδήματα και να τα φορολογήσει με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο.

Βέβαια τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μηλιός δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι οποιοδήποτε φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό και αξιόπιστες φορολογικές υπηρεσίες.

Η δομή και η λειτουργία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα ήταν ένα τυπικό παράδειγμα λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα στηριχθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και έμπειρων στελεχών των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών, θα διδαχθεί από τη διεθνή εμπειρία και θα ενσωματώσει τις απαραίτητες τεχνολογικές καινοτομίες.


***Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό και οι ομιλίες του Α. Τσίπρα και του Γ. Μηλιού, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v