Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Προς άτυπη και μικρή παράταση

Άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στις τράπεζες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Η τροπολογία της κυβέρνησης και οι πιέσεις της τρόικας.

Τράπεζες: Προς άτυπη και μικρή παράταση
Άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στις τράπεζες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου καθώς η τρόικα όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα, αλλά πίεσε και την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία με την οποία λαμβάνονται σε χρόνο εξπρές οι αποφάσεις για ΑΜΚ.

Οι εταίροι και πιστωτές μας παραμένουν άκαμπτοι στη θέση ότι δεν μπορεί να δοθεί, επισήμως, νέα παράταση στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θυμίζοντας στην ελληνική πλευρά ότι η υπόθεση καθυστερεί εδώ και πολλούς μήνες, με υπαιτιότητα της Ελλάδας.

«Τη Μεγάλη Τρίτη, πέρσι, ήταν να υπογραφεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και έναν σχεδόν χρόνο μετά η ολοκλήρωσή της ακόμη εκκρεμεί», θυμίζει κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι η τρόικα συζητά μόνο μια μικρή παράταση μερικών εβδομάδων, όπου κριθεί αναγκαίο λόγω διαδικαστικών λόγων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία διευκολύνει τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου για τις τράπεζες σε χρόνο εξπρές.

Ειδικότερα, προωθείται η σύντμηση του χρόνου σύγκλησης γενικής συνέλευσης καθώς και των επαναληπτικών συνελεύσεων για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, ώστε μέσα σε έναν μήνα πρακτικά να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Το υπουργείο επεκτείνει και για τις ΑΜΚ τη διάταξη που είχε περάσει για τα CoCos, βάσει της οποίας οι τράπεζες προχώρησαν σε επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις μερικές μόνο εργάσιμες ημέρες μετά τη σύγκληση της πρώτης συνέλευσης.

Η τροπολογία δίνει στίγμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις και αλλαγές στους υφιστάμενους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι η Alpha, η Πειραιώς και η Εθνική θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαΐου ή το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα διενεργηθούν με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και με κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών από το ΤΧΣ.

Υπάρχει βέβαια η εκκρεμότητα τι μέρος του αναβαλλόμενου φόρου θα αναγνωριστεί τελικώς στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, που είναι και το μοναδικό θέμα που επισήμως συζητά η τρόικα.

Οι τράπεζες, όπως έγραψε το Euro2day, ζητούν να αναγνωριστεί αναβαλλόμενος φόρος που να ανέρχεται στο 20% του Core Tier I από 10% που ισχύει σήμερα, ενώ η τρόικα θέλει να περιοριστεί ο αναβαλλόμενος στο 15% των εποπτικών κεφαλαίων.

Με την οριστικοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου θα ανοίξει ο δρόμος για την τυπική έκδοση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v