Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροελεγκτές "ράμπο" για μεγάλα πορτοφόλια

Νέα μονάδα 120 φοροελεγκτών οι οποίοι θα κυνηγούν αποκλειστικά και μόνο τις off shore εταιρείες και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών.

Φοροελεγκτές ράμπο για μεγάλα πορτοφόλια
Νέα μονάδα 120 φοροελεγκτών οι οποίοι θα κυνηγούν αποκλειστικά και μόνο τις off shore εταιρείες και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, με αρμοδιότητες από τον έλεγχο έως την είσπραξη ή την κατάσχεση, ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, αλλάζει όνομα και αρμοδιότητες η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και διευρύνονται οι αρμοδιότητες των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να φέρει σύντομα εισπράξεις στο ταμείο και να απαντήσει έμπρακτα στις πιέσεις της τρόικας.

Οι παραπάνω αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, με φόντο την κίτρινη κάρτα της τρόικας για τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου το 2012.

Ο έλεγχος φορολογουμένων μεγάλου πλούτου είναι μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία το 2012 έμεινε στα χαρτιά. Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 1.900 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Ολοκληρώθηκαν μόλις 495. Η ολοκλήρωση των πρώτων 495 υποθέσεων στη διάρκεια του 2012 έχει αποφέρει είσπραξη 17,4 εκατ. ευρώ από τα 22,2 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν. Οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες, μπροστά στις ανάγκες του προϋπολογισμού, και οι έλεγχοι τους προηγούμενους μήνες γίνονταν με ρυθμούς χελώνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο φέρει τις παρακάτω αλλαγές:

1. Δημιουργείται ειδική υπηρεσία με τίτλο «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου». Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο μεγαλοφορολογουμένων με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ. Στην αρμοδιότητά του περνά και ο έλεγχος των off shore επιχειρήσεων, τις οποίες μέχρι σήμερα θεωρητικά ήλεγχαν οι εφορίες, αλλά λόγω είτε έλλειψης προσωπικού (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κρανιδίου με τις 184 off shore και η ΔΟΥ Ναυπλίου με τους μόλις δύο υπαλλήλους), είτε κακής οργάνωσης έμεναν στο απυρόβλητο.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα στελεχωθεί με τους 120 ελεγκτές που ασχολούνταν μέχρι σήμερα με τους μεγαλοφορολογούμενους και υπηρετούσαν στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η δομή του Κέντρου είναι τέτοια που του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να βεβαιώνει οφειλές και να στέλνει στη συνέχεια τον φάκελο στις ΔΟΥ για τις εισπράξεις, αλλά και να ολοκληρώνει τον έλεγχο με κατασχέσεις και εισπράξεις φόρων και προστίμων.


2. Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων μετονομάζεται σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και θα έχει επίσης τις αρμοδιότητες βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της επικράτειας, μετά τους ελέγχους. Στις αρμοδιότητές της υπάγονται φορολογούμενοι με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που προήλθαν από συγχώνευση.

3. Τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης ανασυγκροτούνται και περιέρχονται σε αυτά εκτός από τον έλεγχο και οι αρμοδιότητες αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων από αυτά οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v