Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΠΕ: Προτείνει OSI το 2013 και ρήτρα ΑΕΠ

Κούρεμα του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και παράλληλη έκδοση τίτλων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ προτείνει ειδική μελέτη η οποία περιλαμβάνεται στο τριμηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

ΚΕΠΕ: Προτείνει OSI το 2013 και ρήτρα ΑΕΠ
Κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και παράλληλη έκδοση τίτλων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ -κατά τα πρότυπα της Αργεντινής- από τους οποίους οι πιστωτές της χώρας μας θα βγάλουν τελικά κέρδος, υποσκελίζοντας τη χασούρα, προτείνει ειδική μελέτη η οποία περιλαμβάνεται στο τριμηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

Μάλιστα το κούρεμα με OSI προτείνεται να γίνει φέτος.

Στη μελέτη που υπογράφουν οι κ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, ερευνητής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Εμμανουήλ Χατζάκης, στέλεχος της UBS (NY), Guilermo Nielsen, πρώην γενικός γραμματέας οικονομικών της Αργεντινής, και Jose Barrionuevo, στέλεχος της Storm Harbour Investment Bank (NY), διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «όσο περνάει ο χρόνος, ένα κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους στον επίσημο τομέα παραμένει ολοένα και λιγότερο ταμπού και συζητιέται ολοένα και περισσότερο ανοιχτά. Οι επίσημοι δανειστές μας αναμένεται να δείχνουν σθεναρή αντίσταση σε ένα ελληνικό OSI, αλλά πιθανόν να βρεθούν χωρίς άλλη επιλογή...». Στη μελέτη διατυπώνεται συγκεκριμένα η πρόταση για OSI με δύο βασικά χαρακτηριστικά:

1. «Κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους.

2. Έκδοση τίτλων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ (GDP linked warrants). Με μια υποθετική παραδοχή ότι για να γίνει σήμερα το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται κούρεμα 40% στον επίσημο τομέα, εάν προστεθεί τίτλος ΑΕΠ, που κάτω από συντηρητικές εκτιμήσεις θα επιτρέπει ανάκτηση (recovery) 45% - 50%, σε 30 χρόνια οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας ή με κέρδος 10% επί της ονομαστικής αξίας του παλαιού χρέους.

«Η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων, δηλαδή της τρόικας, της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και των επενδυτών με έναν κοινό σκοπό: να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρεται στη μελέτη και εξειδικεύεται ότι σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης προστατεύει τη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση του χρέους αφού οι απαιτούμενες πληρωμές κουπονιών στους τίτλους ΑΕΠ θα είναι χαμηλές έως μηδενικές, ενώ σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης η Ελλάδα θα έχει πόρους να πληρώνει τα υψηλότερα κουπόνια και υπομονετικοί επενδυτές θα πολλαπλασιάσουν το κεφάλαιό τους όπως έγινε στην Αργεντινή, συντρέχοντας στην ανάκτηση επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Το ΚΕΠΕ προβλέπει επίσης για φέτος έκρηξη της ανεργίας στο 30,1%, ύφεση 4,1%, πληθωρισμό 1,6% και μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ αναμένει αναστροφή της τάσης με ανάκαμψη από το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v