Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κυνήγι των μηνύσεων για χρέη

Εκτός εμβέλειας των ποινικών διώξεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των 2,4 εκατ. φορολογουμένων που έχουν βάλει φέσι στο Δημόσιο ύψους 55 δισ. ευρώ.

Το κυνήγι των μηνύσεων για χρέη
Εκτός εμβέλειας των ποινικών διώξεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των 2,4 εκατ. φορολογουμένων που έχουν βάλει φέσι στο Δημόσιο ύψους 55 δισ. ευρώ. Συνολικά 2,3 εκατ. από αυτούς έχουν οφειλή έως 3.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 100.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για γράμμα από την εφορία και εν συνεχεία από τον εισαγγελέα με την απειλή ποινικής δίωξης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί συντονισμένα τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον να… θορυβήσει όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς με αλλεπάλληλες εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη από τη μία δίνονται διευκρινίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου για την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής εξόφλησης και από την άλλη δίνονται αυστηρές εντολές στους προϊσταμένους των ΔΟΥ είτε να επιστρατεύουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε να ενεργοποιούν απευθείας τις διατάξεις του νόμου για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης σε βάρος όσων έχουν οφειλή άνω των 5.000 ευρώ, η οποία παραμένει ανεξόφλητη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Οι ποινές περιγράφονται στο άρθρο 3 του νόμου 3943/2011, σύμφωνα με το οποίο όποιος δεν καταβάλλει χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα σε εφορίες και τελωνεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης: 

* Έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει, το ποσό των 5.000 ευρώ
* Τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ. 
* Τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ
* Τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Εντολή σύλληψης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δίνεται στις περιπτώσεις όπου το χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ή για άλλον παρακρατούμενο φόρο.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: 

* 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ. 
* 100.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ. 
* 5.770 φορολογούμενοι έχουν χρέη από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ. 
* 1.500 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 35 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Ιανουαρίου υπερέβαιναν τα 55 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο με τη συνδρομή 5.500 κατασχέσεων στα χέρια τρίτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, επιχορηγήσεις, ενοίκια) εισπράχθηκαν 280 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.


Θεοχάρης: Το ζήτημα δεν είναι να πάει κάποιος φυλακή αλλά να εξοφληθούν τα χρέη

«Το ζήτημα δεν είναι να πάει κάποιος στη φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν», τόνισε το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για την οδηγία περί ποινικών διώξεων σε βάρος όσων χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ.

Ο κ.. Θεοχάρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε το νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε όταν ψηφίζουμε ένα νόμο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν το νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες.

Τώρα βγήκε μια εγκύκλιος που τους υπενθυμίζει ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιος, ισοπεδωτική είναι η διάταξη και ο νόμος.Το ζήτημα δεν είναι να πάει κανένας φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v