Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αλλαγή στρατηγικής με τρόικα

Ραντεβού με δανειστές για τις αρρυθμίες της ανακεφαλαιοποίησης. Τι επιδιώκουν οι τραπεζίτες. Ο στόχος της παράτασης, οι πολύπλευρες πιέσεις και η επανεξέταση. Μόνο αναβαλλόμενο φόρο συζητά η τρόικα.

Τράπεζες: Αλλαγή στρατηγικής με τρόικα
Την ευκαιρία να εξηγήσουν, πρόσωπο με πρόσωπο, στους επικεφαλής της τρόικας τις αρρυθμίες του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να κατανοηθεί η ανάγκη για... χειρουργικές αλλαγές, επιδιώκουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχει ζητήσει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι φθάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση αναμένεται να διενεργηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και κατά τη διάρκειά της οι τραπεζίτες δεν θα καταθέσουν προτάσεις, αλλά θα επιχειρήσουν να καταδείξουν προβλήματα και περιπλοκές που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Πρόκειται για σαφή αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά των εγχώριων τραπεζών, που έρχεται ως αποτέλεσμα της σταθερά άκαμπτης στάσης της τρόικας απέναντι σε αιτήματα για αλλαγές και τροποποιήσεις.

Το προεδρείο της ΕΕΤ θα επιδιώξει να εξηγήσει στους επικεφαλής των δανειστών τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση με αυτές που προηγήθηκαν ή δρομολογούνται και να περιγράψει τυχόν μελλοντικές επιπλοκές εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η γραμμή στην οποία θα κινηθεί συμπυκνώνεται στη φράση τραπεζίτη: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης κρύβουν παγίδες για το ίδιο το ταμείο και επομένως για το ελληνικό δημόσιο».

Σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Ιρλανδία ή ό,τι γίνεται στην Ισπανία, οι εγχώριες τράπεζες οδεύουν προς ανακεφαλαιοποίηση με αρνητικές καθαρές θέσεις, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η θετική καθαρή θέση της Εμπορικής).

Πρόκειται για ζημία που επήλθε κατά κύριο λόγο από την απομείωση κατά 80% της αξίας των κρατικών ομολόγων, μια και οι εγχώριες τράπεζες είχαν φθάσει να κατέχουν ομόλογα που αντιστοιχούσαν στο 20% του ενεργητικού τους, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να διακρατούν αυξημένα κεφάλαια για τις παραπάνω θέσεις.

Αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν αναλάβει να καλύψει μέρος, έστω, της παραπάνω αρνητικής καθαρής θέσης, χωρίς για τα κεφάλαια αυτά να επιζητεί απόδοση, τότε κινδυνεύει να μη βρει επενδυτές διατεθειμένους να καλύψουν τώρα μέρος των αυξήσεων και κυρίως κινδυνεύει να πουλήσει στο μέλλον σε χαμηλότερες τιμές τις τράπεζες.

Κίνδυνος δομικός, καθώς το ταμείο δεν έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει τις τράπεζες, αλλά για να συνδράμει στην ανακεφαλαιοποίησή τους και να πουλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει σε εύθετο χρόνο.

«Αν οι επενδυτές δεν καλύψουν το 10% των ΑΜΚ, θα δοθεί λάθος σήμα στις αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά», σημειώνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις τόσο στην επιχειρούμενη ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσο και σε καθαρά λειτουργικό επίπεδο θα είναι σημαντικές.


Οι πολύπλευρες πιέσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, που επιχειρούν να εξηγήσουν στην τρόικα ότι η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου διεθνώς είναι απρόσμενος σύμμαχος για την ανακεφαλαιοποίηση, εφόσον ακολουθηθούν διαδικασίες περισσότερο συμβατές με την επενδυτική τραπεζική.

Πίεση περισσότερο διακριτική ασκούν και κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές. Σχήματα που ενδιαφέρονται να καλύψουν μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, εφόσον βέβαια αντιμετωπιστεί, με πιο λειτουργικό τρόπο, το θέμα των αρνητικών καθαρών θέσεων.


Μόνο αναβαλλόμενο και παράταση συζητά η τρόικα

Προς το παρόν, η τρόικα δείχνει να ακολουθεί σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας όλα σχεδόν τα αιτήματα και συζητώντας μόνο την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στο 15% του Core Tier I . Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, το ταμείο κατ' επιταγή της τρόικας ζήτησε από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες των αυξήσεων κεφαλαίου.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι θα υπαναχωρήσει και στο θέμα της παράτασης του χρόνου ανακεφαλαιοποίησης καθώς η κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη διοίκηση του ΤΧΣ συντάχθηκαν με το αίτημα, αντιλαμβανόμενες ότι δεν είναι εύκολο να συμπέσουν αυξήσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι θα δοθεί τελικώς παράταση δύο - τριών μηνών στην προθεσμία για τη διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση και ως τον Σεπτέμβριο.


Μετά την παράταση η επανεξέταση

Ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος παράτασης θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθεί ξανά όλο το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

«Από την άλλη εβδομάδα θα διαμορφωθεί μια πολυεπίπεδη συζήτηση με κεντρικό άξονα μια win-win λύση για το Δημόσιο, την τρόικα και τις τράπεζες», σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, τονίζοντας ότι εμμέσως όλα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι.

«Αν οι τραπεζίτες και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες εξηγήσουν πειστικά στην τρόικα ότι ενδεχόμενη αλλαγή όρων θα είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση, ανοίγει ο δρόμος για χειρουργικές αλλαγές», εκτιμά ο ίδιος, σημειώνοντας πάντως ότι η μέχρι σήμερα άτεγκτη στάση της τρόικας δεν δικαιολογεί την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v