Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται η τρόικα - Το «αγκάθι» των απολύσεων

Μπερδέματα με την τρόικα με φόντο τις απολύσεις στο Δημόσιο φοβάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είναι βέβαιο ότι θα βολευτούν με σχέδια «κινητικότητας» επί χάρτου.

Έρχεται η τρόικα - Το «αγκάθι» των απολύσεων
Μπερδέματα με την τρόικα με φόντο τις απολύσεις στο Δημόσιο φοβάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα βολευτούν με σχέδια «κινητικότητας» επί χάρτου.

Δείγμα προθέσεων αναμένεται από σήμερα κιόλας κατά την έναρξη της συλλογής στοιχείων από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων. Τα ζόρικα όμως, αν τελικά προκύψουν, θα αρχίσουν να φαίνονται από την ερχόμενη Κυριακή όταν μετά από περίπου τέσσερις μήνες από την τελευταία αξιολόγηση «μαμούθ» ο Π. Τόμσεν, ο Κλ. Μαζούχ και ο Μ. Μορς θα επανέλθουν πουρνό-πουρνό (στις 10 το πρωί) για το πρώτο ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Όπως έχει φανεί τις προηγούμενες ημέρες, η Κομισιόν θα επιθυμούσε αυτή η αξιολόγηση να μην έχει εκπλήξεις, να περιοριστεί σε αξιολόγηση ρουτίνας, η οποία θα αποδεσμεύσει χωρίς προβλήματα την επόμενη δόση, ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα σχετικής ηρεμίας που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις αγορές, ούτε να προκύψουν απρόοπτα εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Σε αυτόν τον φόντο, διαβάζουν οικονομικοί παρατηρητές τις πρόσφατες ήπιες δηλώσεις του Σ. Κόνορ, εκπροσώπου του επιτρόπου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μετέθεσε το ζήτημα σε επίπεδο οργανογράμματος υπουργείων και κινητικότητας.

Με την τοποθέτηση αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσει να συνταχθεί το ΔΝΤ. «Αν θέλουν, μπορούν να μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη με τις απολύσεις», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συνοψίζοντας την ανησυχία.

Στα υπόλοιπα θέματα, η κατάσταση φαίνεται πολύ πιο διαχειρίσιμη. Η τρόικα αναμένεται να πιέσει στους γνωστούς τομείς, της φοροδιαφυγής και των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρότι ακόμα απτά αποτελέσματα δεν υπάρχουν υπάρχουν σχέδια στα οποία προσβλέπει η κυβέρνηση γρήγορα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα στο φορολογικό, η επιτροπή η οποία ασχολείται με τα νομοσχέδια του Απριλίου έχει αρχίσει ήδη να γράφει διατάξεις για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και την καθιέρωση Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φέρεται έτοιμο να παρουσιάσει προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ζεστό χρήμα και πολύ μπορεί να μην έχει μπει ακόμα στα ταμεία, σειρά κινήσεων όμως έχει δρομολογηθεί. Ο Απρίλιος θεωρείται καθοριστικός μήνας, καθώς υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και για ΟΠΑΠ. Από αυτές θα φανεί σε μεγάλο βαθμό εάν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v