Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φοβίζει την Αθήνα στο παζάρι με τρόικα

"Γκάζια" από το ΥΠΟΙΚ λόγω σωρείας εκκρεμοτήτων σε πολλά υπουργεία, που μπορούν να δώσουν αφορμές για γκρίνια της τρόικας, πέραν του μεγάλου προβλήματος που φέρει τον τίτλο "απολύσεις".

Τι φοβίζει την Αθήνα στο παζάρι με τρόικα
Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει στην αυριανή συνεδρίαση το Euroworking Group (EWG), καθώς μετά τη χθεσινή ψήφιση της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή καλύφθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα.

Η διαδικασία αναμένεται εντελώς τυπική και η δόση να εκταμιευθεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Τα προβλήματα αρχίζουν από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να προετοιμάσουν την επίσκεψη των επικεφαλής στις αρχές Μαρτίου, και ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει σημάνει συναγερμό.

Αιτία σωρεία εκκρεμοτήτων σε πολλά υπουργεία που μπορούν να δώσουν αφορμές για γκρίνια της τρόικας, πέραν του μεγάλου προβλήματος που φέρει τον τίτλο «απολύσεις».

Το υπουργείο παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πρόοδο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μας και διαπιστώνει ότι πολλές εξ αυτών βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιβόητη κατάργηση των παραβόλων που εισπράττουν οι δικηγόροι. Η κατάργησή τους προβλέπεται, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δείχνοντας προς την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης…

Μετά τα... γκάζια που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς, οι εκκρεμότητες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο ερώτημα στο πραγματικά μεγάλο θέμα: των απολύσεων.

Η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε απολύσεις, όπως φάνηκε με σαφήνεια από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, όταν μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων έκανε λόγο για «μυθοπλασίες» περί απολύσεων.

Προβλήματα υπάρχουν πάντως και σε επιμέρους παραμέτρους του κεφαλαίου «αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων από τα οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι, άρα και ο δυνητικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να αποχωρήσουν, δεν είναι ακόμα έτοιμα στην πλήρη τους μορφή και ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v