Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίωξη για απιστία στη διοίκηση 2008-9 του Μετρό

Αντιμέτωπα με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών είναι 10 μέλη του Δ.Σ της ΑΜΕΛ την περίοδο 2008-2009.

Δίωξη για απιστία στη διοίκηση 2008-9 του Μετρό
Αντιμέτωπα με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου είναι 10 μέλη του Δ.Σ της ΑΜΕΛ την περίοδο 2008-2009.

Η δίωξη αφορά σωρεία προσλήψεων που έγιναν για προεκλογικούς λόγους και φέρεται να αύξησαν το προσωπικό κατά 50% προκαλώντας οικονομική ζημία στο Μετρό.

Η ανάκριση θα γίνει σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία από ανακριτή διαφθοράς.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελίας με αφορμή πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε αυτό έγιναν αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού την προεκλογική περίοδο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου 2009 με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σημαντικά οι δαπάνες της ΑΜΕΛ.

Κατόπιν αυτών η εταιρεία εμφάνισε για το 2009 έλλειμμα άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επισημαινόταν ότι οι προσληφθέντες στην ΑΜΕΛ εμφάνιζαν κοινά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα τόπο καταγωγής, ήταν συμβασιούχοι στο Δημόσιο ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και γενικών γραμματέων ενώ για 17 εκ των προσληφθέντων, η πρόσληψή τους προχώρησε παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, βασική αιτία για το έλλειμμα που εμφάνισε η εταιρεία ήταν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας που του 2009 αυξήθηκε περίπου κατά 700% αφού από 1.139 άτομα που απασχολούνταν τον Ιανουάριο του 2004, ο αριθμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 κατά 50%.

Ο εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση έβαλε στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων το σκέλος της δικογραφίας που αφορά το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2004 μέχρι το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v