Σχέδιο 3 σημείων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ραβασάκια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ευγενική υπόμνηση της υποχρέωσης σε πρώτη φάση, απειλή κατασχέσεων σε δεύτερη και υλοποίηση των απειλών εν τέλει επιστρατεύει το ΥΠΟΙΚ για να δώσει ανάσα στα έσοδα.

Σχέδιο 3 σημείων για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ραβασάκια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ευγενική υπόμνηση της υποχρέωσης σε πρώτη φάση, απειλή κατασχέσεων σε δεύτερη και υλοποίηση των απειλών εν τέλει επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει ανάσα στα έσοδα.

Μάλιστα για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κατασχέσεων υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να χαμηλώσει το όριο προστασίας μισθων και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ σήμερα στα 600 ευρώ, "σενάριο" που έσπευσε να διαψεύσει το υπουργείο οικονομικών.

Ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ξεκίνησε περιοδεία στις μεγαλύτερες εφορίες και αφενός ζητά τα …κλασικά, από τους εφόρους, δηλαδή κυνήγι ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ελέγχους, αφετέρου επιχειρεί καταγραφή των κενών στις εφορίες, ιδίως στο τμήμα Δικαστικού ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν οι κατασχέσεις.

Για την ανάκαμψη των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή σχέδιο τριών σημείων που προβλέπει:

1. Ραβασάκια. Ετοιμάζονται ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, αρχικά σε ήπια μορφή υπενθύμισης της οφειλής και εν συνεχεία με την απειλή κατάσχεσης.

Επιστρατεύονται τόσο ηλεκτρονικές επιστολές όσο και κλασικές, μέσω ταχυδρομείου, με τις οποίες θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους, αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων μάλιστα, θα δίνεται και ειδικός κωδικός για πληρωμή της οφειλής απευθείας στην τράπεζα.

Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν αυτή τη φορά όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη στη διάρκεια του 2012. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης. Έτσι, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν προτεραιότητα.

2. Στελέχωση Δικαστικού Τμήματος. Κατά την περιοδεία του τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες Δ.Ο.Υ της Αττικής, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, διαπίστωσε ότι σε πολλές εφορίες, το Δικαστικό Τμήμα το οποίο είναι αρμόδιο για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι υποστελεχωμένο έως ανύπαρκτο.

Έτσι, ακόμα κι όταν η ΓΓΠΣ έστελνε τους προηγούμενους μήνες ειδοποιητήριο για ληξιπρόθεσμα χρέη και απειλούσε με κατασχέσεις , υπήρχαν περιπτώσεις εφοριών όπου δεν είχαν κανέναν υπάλληλο στο Δικαστικό Τμήμα για να τις «τρέξει». Η στελέχωση των συγκεκριμένων τμημάτων, με μετατάξεις, είναι τώρα θέμα ημερών.

3. Κατασχέσεις. Μετά τις επιστολές και εφόσον το δικαστικό τμήμα των Δ.Ο.Υ. είναι πια ετοιμοπόλεμο, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (μισθοί, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως π.χ ενοίκια αλλά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία), παίρνουν σειρά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος απαγορεύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αντίθετα ο δρόμος είναι ανοιχτός για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, απαιτήσεις στα χέρια τρίτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων πλην πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των χιλίων ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του ΚΕΔΕ για χρήση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το όριο αυτό, δεν ισχύει για κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών σε χέρια τρίτων, όπως επίσης και για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.,τα παρακάτω μέτρα: κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
 
Προβλέπεται επίσης κατάσχεση ακινήτων αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v