Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάκαμψη δεν έρχεται μόνο με λιτότητα"

Ο συνδυασμός περιοριστικής δημοσιονομικής προσαρμογής με υψηλά επιτόκια, μείωση των εισοδημάτων κι αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα όχι μόνο οδήγησε αλλά και βάθυνε την ύφεση, τονίζει ο κ. Ν. Καραμούζης.

Ανάκαμψη δεν έρχεται μόνο με λιτότητα
Ο συνδυασμός περιοριστικής δημοσιονομικής προσαρμογής με υψηλά επιτόκια, μείωση των εισοδημάτων κι αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα όχι μόνο οδήγησε αλλά και βάθυνε την ύφεση, τονίζει σε συνέντευξη στο Βήμα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Καραμούζης.

Όπως υπογραμμίζει, το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής ήταν μόνο προς μία κατεύθυνση και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μείωση των μισθών, οι υπερβολικοί φόροι και τα υψηλά επιτόκια, όλα μαζί, σκοτώνουν την οικονομία.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις και τα χαμηλότερα επιτόκια είναι εργαλεία προσαρμογής που θα τονώσουν τη ζήτηση και θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Αναφορικά με τις τράπεζες, υπογραμμίζει πως έχουν και πρέπει να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα, διεθνή χρηματοδότηση, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας και να ξαναβγούν τις αγορές ακόμα και μέσα στο 2013.

«Για να μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας, πρέπει πρώτοι εμείς να πιστέψουμε ότι η ανάκαμψη περνά μέσα από ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Η Eurobank, μέσα στην περίοδο της κρίσης τα τελευταία 3 χρόνια, ανέλαβε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε συνεργασία με τους σημαντικότερους φορείς, τον ΣΕΒ, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, τους βασικούς εξαγωγικούς φορείς της χώρας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των εξωστρεφών επιχειρήσεων, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Go International, τη διαδικτυακή προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με τη δημιουργία της πύλης Εxport Gate, την ανάδειξη και επιβράβευση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, μέσα από τον διαγωνισμό 'η Ελλάδα Καινοτομεί', που συνδιοργανώνουμε με τον ΣΕΒ»
, τονίζει ο κ. Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο έλλειμμα σήμερα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων εντοπίζεται «στην απουσία κεφαλαίων για μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Θα είχε ενδιαφέρον να εξεταστεί η δημιουργία ενός ιδιωτικά διαχειριζόμενου φορέα, ενός fund, που θα προσελκύσει κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και με τη συμβολή των ελληνικών τραπεζών το fund αυτό θα μπορούσε να αναλάβει τη μακροχρόνια χρηματοδότηση, με απόλυτη διαφάνεια και με κριτήρια χρηματοπιστωτικά διεθνώς αποδεκτά, των δυναμικών εξωστρεφών και τεχνολογικά προηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει, υπογραμίζει: «Πρέπει να διαμορφώσουμε το συντομότερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με στόχους, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα, υπεύθυνους υλοποίησης. Η επιστροφή στην ανάπτυξη συνιστά, εκτός από οικονομική αναγκαιότητα, και κοινωνικό πρόσταγμα, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα στους νέους, και για την ανάσχεση της πνευματικής αιμορραγίας, με τη μαζική φυγή του πιο δυναμικού και καταρτισμένου ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση ενός μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v