Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Μπλόκο της εφορίας στα ανασφάλιστα οχήματα. Δύο διασταυρώσεις το χρόνο από τη ΓΓΠΣ για να εντοπιστούν οι παραβάτες. Τσουχτερά πρόστιμα για όσους εντοπιστούν χωρίς ασφάλεια. Θα ζητείται και παράβολο 250 ευρώ υπέρ Δημοσίου.

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα
Στο ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και του Δημοσίου (για να βγάλει και ο προϋπολογισμός το κατιτίς του) επιχειρεί να οδηγήσει τους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι τσουχτερά.

Και σήμερα, όμως, προβλέπονται πρόστιμα, επομένως η αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Το καινούριο -που εισάγεται με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» το οποίο αναρτήθηκε στο opengov.gr για διαβούλευση έως και την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή- αφορά την πρόβλεψη διενέργειας διασταυρώσεων από τη ΓΓΠΣ τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα παντρεύει τα αρχεία των ασφαλισμένων οχημάτων με τα αρχεία οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας και όπου χτυπάει κόκκινο θα ακολουθεί ραβασάκι στον ιδιοκτήτη. Αν σε οκτώ μέρες αυτός δεν ασφαλίσει το όχημά του καταβάλλοντας νωρίτερα παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, η Γενική Γραμματεία θα ενημερώνει την Αστυνομία για την επιβολή προστίμων και την αφαίρεση άδειας, πινακίδων και διπλώματος.

Το μπλόκο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί καλά και το πεδίο εφαρμογής μάλλον είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, ανασφάλιστα κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο οχήματα. Θεωρητικά, πρόστιμο 250 ευρώ στο καθένα θα μπορούσε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ…

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

· Διοικητικές κυρώσεις από την Αστυνομία. Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες. Επιστρέφονται μόνο εφόσον ασφαλιστεί το όχημα. Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια. Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.

· Πρόστιμα. Με πράξη της Αστυνομικής Αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα. Στη συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα ορίζεται ότι τα πρόστιμα αυτά εισπράττονται υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου (είναι υπεύθυνο για την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστα οχήματα) και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αφήνεται ανοιχτό παράθυρο και για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

· Διασταυρώσεις. Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα αρχεία των οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί και των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας.

· Ραβασάκια. Στους ανασφάλιστους θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να συμμορφωθούν εντός οκτώ ημερών. Για την ασφάλιση του οχήματος, όμως, προϋπόθεση θα είναι η προσκόμιση παραβόλου 250 ευρώ υπέρ Δημοσίου στην ασφαλιστική εταιρεία. Στην αντίθεση περίπτωση, θα ειδοποιείται από τη ΓΓΠΣ η Αστυνομία για την επιβολή των προβλεπόμενων παραπάνω κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v