Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είδαν οι τραπεζίτες στο Κατάρ

Διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών εταιρειών του Κατάρ αλλά και με εκπροσώπους ιδιωτικών κεφαλαίων είχαν Έλληνες τραπεζίτες στο πρόσφατο ταξίδι στην Ντόχα. Πού εστιάζει το ενδιαφέρον.

Τι είδαν οι τραπεζίτες στο Κατάρ
Διαδοχικές συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των επενδυτικών εταιρειών του κράτους του Κατάρ αλλά και με εκπροσώπους ιδιωτικών κεφαλαίων είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και υπουργούς της κυβέρνησης στο πρόσφατο ταξίδι στην Ντόχα.

«Στόχος της ελληνικής αποστολής ήταν η εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών», τονίζει Έλληνας τραπεζίτης και προσθέτει ότι «εφεξής χρειάζεται πολλή δουλειά, κυρίως από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη (σ.σ. μετά τις επενδυτικές αστοχίες στο Αστακό και στο Ελληνικό) και να βρεθεί κοινός επενδυτικός τόπος».

Με δεδομένο το ταραχώδες πρόσφατο παρελθόν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ζήτησε από τα στελέχη της επιχειρηματικής αποστολής «να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς υπερβολές, καθώς η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το κενό εμπιστοσύνης που προέκυψε σε επενδυτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια με το Κατάρ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές επενδυτικές στρατηγικές επιλογές του Εμιράτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, εστιάζουν σε τρεις βασικούς τομείς: στο real estate, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον φαρμακευτικό τομέα.


«Δεν είναι καθαρό το τοπίο»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τοποθέτησης κεφαλαίων από το Κατάρ στις ελληνικές τράπεζες εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως «οι Άραβες δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους, πάντα όμως υπό όρους και προϋποθέσεις. Υπογράμμισαν, λοιπόν, ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη, ωστόσο το τοπίο δεν είναι ακόμη καθαρό καθώς δεν έχουν διευκρινισθεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, όσον αφορά το επίμαχο κομμάτι των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου». Όροι που θα κρίνουν εν πολλοίς το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα συζητήθηκε και στην επίσημη συνάντηση, που ήταν κλεισμένη από την κυβέρνηση, και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες τραπεζίτες και οι επικεφαλής τόσο της εταιρείας Qatar Holding όσο και της Qatar Investment Fund.


Κερδίζει το real estate

Μπορεί τα funds του Εμιράτου να διατηρούν επιφυλακτικότητα για τις επενδύσεις τους στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μέχρι να αποσαφηνισθούν οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον τομέα των ιδιωτικών ακινήτων και ευρύτερα του real estate, κυρίως σε μικρότερα deals όπου μπορούν να αρθούν εμπόδια, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για διακρατικές συμφωνίες.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έντονο για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, καθώς νιώθουν τη χώρα περισσότερο οικεία.


Φαρμακευτικές υπηρεσίες

Να σημειωθεί ότι η τελευταία μεγάλη επένδυση, που ήδη πραγματοποιείται στο Κατάρ, είναι η δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων -σε παγκόσμιο επίπεδο- κέντρου περίθαλψης.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή του Εμιράτου να γίνει το κέντρο παροχής υγειονομικών, ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού των Αραβικών Εμιράτων αλλά και των χωρών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v