Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αφορολόγητο όριο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ.  

Με αφορολόγητο όριο ο ενιαίος φόρος ακινήτων
Στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί η "χρυσή τομή" για τον φόρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε μια επισκόπηση όλων των θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων είπε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια». Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε πως «προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με τρόπο που να μην διακυβεύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια».

Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την Παρασκευή με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, οριστικές αποφάσεις δεν υπήρξαν. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Προέκυψε όμως συμφωνία των κ. Αντώνη Παναγόπουλου και Απόστολου Βεζυρόπουλου από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Χατζησωκράτη, Γιώργο Ιωαννίδη, από τη ΔΗΜΑΡ, με τον υφυπουργό Οικονομικών για την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το ύψος του αφορολόγητου δεν ορίστηκε, αν και στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο προτάσεις για αφορολόγητο, 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κλίμακας, αν και συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα από το 1 τοις χιλίοις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους, στα πρότυπα του φόρου Ολάντ στους πολύ πλούσιους.


Στουρνάρας: Φαντασιοπληξίες τα περί νεών φόρων στα ακίνητα

Εν τω μεταξύ, "εξωφρενική φαντασία" χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί νέων φόρων στα ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών.

Με αφορμή δημοσιεύματα στον σαββατιάτικο τύπο, σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνει:

«Τα περί δημιουργίας νέου κόμματος αποτελούν φαντασιόπληκτες ανοησίες. Κινούνται στην ίδια σφαίρα εξωφρενικής φαντασίας με τα δημοσιεύματα περί νέων φόρων στα ακίνητα. Για μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι οι σχετικές αποφάσεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα, θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v