Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Ειδοποιητήρια για επιστροφή φόρου

Η ΓΓΠΣ έστειλε 115.000 ηλεκτρονικές επιστολές σε ισάριθμους φορολογούμενους, με τις οποίες τους ενημερώνει ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Στους 140.000 οι δικαιούχοι.

ΥΠΟΙΚ: Ειδοποιητήρια για επιστροφή φόρου
Μέχρι σήμερα τα ραβασάκια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν ήταν για καλό.

Συνήθως αφορούσαν ειδοποιητήρια για πληρωμή φόρων. Αυτήν τη φορά όμως η ΓΓΠΣ σπάει τα ταμπού. Έστειλε 115.000 ηλεκτρονικές επιστολές σε ισάριθμους φορολογούμενους με τις οποίες τους ενημερώνει ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου για τις ποσότητες πετρελαίου που αγόρασαν και τους κατευθύνει στην υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν δύο δεδομένα: η κατανάλωση έχει κάνει κάθετη πτώση (έως και 70% την υπολογίζουν οι πρατηριούχοι μετά την αύξηση του ΕΦΚ από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) και όσοι τολμηροί έβαλαν πετρέλαιο μάλλον αγνοούν ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Τον Δεκέμβριο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στην πίστωση επιδομάτων ύψους μόλις 7 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όταν στην άκρη είχαν μπει στον προϋπολογισμό γι' αυτόν τον σκοπό 80 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο οι μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ όταν στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους έχουν εγγραφεί 270 εκατ. ευρώ. Όπως πάνε τα πράγματα, μάλλον θα μείνουν λεφτά στα αζήτητα.

Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει άλλωστε και η διαπίστωση της ΓΓΠΣ ότι 140.000 φορολογούμενοι έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια που καταχωρίζουν ηλεκτρονικά οι πρατηριούχοι, δικαιούνται επιστροφή φόρου όπως δείχνει η διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση.

Η ΓΓΠΣ έστειλε σε 115.000 από αυτούς για τους οποίους είχε στη διάθεσή της διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικές επιστολές με τις οποίες τους καλεί να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται. Τους υπόλοιπους τους αναζητούν τηλεφωνικά.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το δικαιούνται οκτώ στους δέκα φορολογούμενους.


Τα κριτήρια

Το επίδομα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα σε δύο εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης, εφόσον πληροίται σειρά κριτηρίων που είναι:

Εισόδημα. 25.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 35.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Ακίνητη περιουσία. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Επιφάνεια. Το πλαφόν τίθεται στα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 130 τ.μ. για παράδειγμα θα εξαιρείται των επιστροφών. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για το τμήμα των 120 τ.μ. εφόσον καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.

Τεκμήρια. Απευθείας εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια.

Μέγιστη κατανάλωση. Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η επιστροφή φόρου προσδιορίζεται με βάση μέγιστη κατανάλωση 5 έως 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανάλογα με την περιοχή (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, νησιά κ.λπ.).


Οι ζώνες

Η χώρα έχει χωριστεί, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, σε τέσσερις ζώνες, οι οποίες προσδιορίζουν το ανώτατο ύψος της επιδοτούμενης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Οι ζώνες αυτές είναι:

Α΄ Ζώνη : Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Για κατοικία 120 τ.μ. (το μέγιστο όριο) η μέγιστη κατανάλωση είναι 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή 840 ευρώ.

Β΄ Ζώνη: Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 1.800 λίτρα (15 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή στα 504 ευρώ.

Γ΄ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 960 λίτρα (8 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή στα 269 ευρώ.

Δ΄ Ζώνη : Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 600 λίτρα (5 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή 168 ευρώ.


Οι αιτήσεις

Για την επιστροφή φόρου, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), στην εφαρμογή «Επίδομα Θέρμανσης» στην πρώτη σελίδα. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και δεν απαιτεί περισσότερα από λίγα λεπτά. Η είσοδος στην υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet για πιστοποιημένους χρήστες.

Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως όνομα χρήστη τον ΑΦΜ τους και ως κωδικό πρόσβασης τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων πέντε ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v