Προωθείται ρύθμιση για δέσμευση λογαριασμών

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει τη δυνατότατα αξιοποίησης "παγωμένων" τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων υπέρ του Δημοσίου προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης.

Προωθείται ρύθμιση για δέσμευση λογαριασμών
Σημαντική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει τη δυνατότατα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με τροπολογία στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία θα αφορά και τρέχοντες υποθέσεις με τέλεση αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου, όπως επί παραδείγματι αυτή με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, θα επιτρέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι το ποσό της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται:

1) Η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

2) Η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v