Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευθύνες Ζερβού για την υπόθεση Μανδάνα

Τη δόξα των δικηγόρων που έκαναν αγωγή στην Κυβέρνηση ζήλεψε το στέλεχος της ΔΕΗ, με την προσφυγή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Δημοσίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ευθύνες Ζερβού για την υπόθεση Μανδάνα
Τη δόξα των δικηγόρων που έκαναν αγωγή στην Κυβέρνηση ζήλεψε το στέλεχος της ΔΕΗ, με την προσφυγή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Δημοσίου, επειδή κατά την άποψή του καταναλωτές και ανεξάρτητοι παραγωγοί, δέχονται κρατικές επιδοτήσεις και απολαμβάνουν ευνοϊκούς όρους στα τιμολόγια ηλεκτρικού.

Κοινή πεποίθηση στην αγορά και κυρίως στους εκπρόσωπους βιομηχανιών, είναι ότι η κίνηση του διευθυντή εμπορίας της ΔΕΗ Φωτίου Μανδάνα να προσφύγει στην Ε. Επιτροπή, αποκλείεται να μην ήταν σε γνώση της διοίκησης.
 
Όπως τονίζουν στο euro2day, το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τις βιομηχανίες -μεγάλους καταναλωτές για την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήταν και ο συντάκτης της «έκθεσης» που υπέγραφε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, με την οποία διατυπώνονταν η άποψη ότι η ΔΕΗ θα είχε…..κέρδη, αν έπαυε να προμηθεύει τους μεγάλους καταναλωτές που προσφέρουν έργο σε πάνω από 1.000 μεγαβάτ παραγωγικού δυναμικού.

Η ΔΕΗ με την σημερινή της ήπια ανακοίνωση, δείχνει ότι προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά το στέλεχός της, περιοριζόμενη να πει ότι διερευνά την ακρίβεια του δημοσιεύματος περί καταγγελίας του στελέχους της κατά του Δημοσίου, ως μετόχου της ΔΕΗ, και ότι θα πράξει ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της.

Ωστόσο όπως τόνιζαν στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών που συμμετέχουν στην Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό το στέλεχος της ΔΕΗ που διαπραγματεύονταν μαζί τους τις τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, ταυτόχρονα να προσφεύγει κατά του Δημοσίου, επειδή κρίνει ότι οι τιμές που απολαμβάνει η βιομηχανία είναι χαμηλές.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης, σχολίασε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Μανδάνας με την προσφυγή του, είναι και οι θέσεις της ΔΕΗ όπως εκφράστηκαν στις διαπραγματεύσεις, που είχαν μεγάλοι καταναλωτές με την επιχείρηση.

Τέλος αναφορικά με το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, στην συνέντευξη της ΕΒΙΚΕΝ παρέστησαν και μίλησαν η κ. Κολλιοπούλου εκ μέρους της χαρτοβιομηχανίας ΠΑΚΟ,  ο κ. Ευριπίδης Δοντάς εκ μέρους της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος και ο κ. Τάσος Βουλγαράκης, εκ μέρους της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ. Αυτό που τόνισαν είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αέριου.

Λόγω των μονοπωλιακών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, της υψηλής φορολόγησης και των υψηλών ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ροκανίζουν και τις τελευταίες ελπίδες επιβίωσης.

Ήδη η ενέργεια έφτασε να αντιπροσωπεύει έως και το 50% του παραγωγικού κόστους, πάνω και από τα εργατικά. Όπως δε τόνισαν χαρακτηριστικά οι 3 επιχειρηματίες, όλες οι προσπάθειες που έκαναν για μείωση του λειτουργικού κόστους, με θυσίες των εργαζομένων, πήγαν στο αέρα καθώς τις απορρόφησε το αυξημένο ενεργειακό κόστος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v