Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: "Tαύρος"για ελληνικές εξαγωγές

Ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών εμφανίζεται η Citi, σε έκθεσή της στην οποία προβλέπει "υπεραπόδοση" της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Citi: Tαύροςγια ελληνικές εξαγωγές
Ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών εμφανίζεται η Citi, σε έκθεσή της στην οποία προβλέπει "υπεραπόδοση" της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος τον Ιανουάριο επανέλαβε την πρόβλεψή του για έξοδο της χώρας από το ευρώ, υποστηρίζει ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα για την Ελλάδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική κατανομή στις εξαγωγές αγαθών, τις παραγγελίες για εξαγωγή μεταποιητικών αγαθών και την πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, προβλέπει ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αποδώσουν καλύτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη.


Γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών

Η Citi υποστηρίζει ότι τα κράτη-μέλη που κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους προς ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Λ. Αμερική έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υπεραποδώσουν σε σχέση με τους εταίρους τους.

Με βάση στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση, με το 34% των εξαγωγών της να κατευθύνεται σε αυτές τις περιοχές. Αμέσως μετά ακολουθούν η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Στον αντίποδα, τα κράτη-μέλη με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εμπορικές συναλλαγές εντός της ευρωζώνης είναι η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, με πάνω από το 50% των εξαγωγών τους να κατευθύνεται σε άλλα κράτη μέλη.


Παραγγελίες μεταποιητικών αγαθών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος είναι οι χώρες που έχουν καταγράψει βελτίωση ή σταθεροποίηση στις παραγγελίες μεταποιητικών αγαθών κατά το 2012.

Αντίθετα η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη υποχώρηση.


Η υποκείμενη δυναμική

Η Citi εντοπίζει τα κράτη-μέλη με την ισχυρότερη δυναμική στις εξαγωγές, υπολογίζοντας τη συνολική μεταβολή του ποσοστού των εξαγωγών επί του ΑΕΠ από: α) το 1999 και β) από το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Επίσης, λαμβάνει υπόψη της και έναν τρίτο παράγοντα, τη συνολική αύξηση των εξαγωγών από το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Με βάση την ανάλυση αυτή, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση, πίσω από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v