Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο τα ελληνικά ξενοδοχεία

Τον δρόμο για τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν κάποια από τα ηχηρά ονόματα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας φαίνεται πως ανοίγει ο διαγωνισμός για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στο στόχαστρο τα ελληνικά ξενοδοχεία
Τον δρόμο για τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν κάποια από τα ηχηρά ονόματα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας φαίνεται πως ανοίγει ο διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η φημολογία περί σύστασης ισχυρού σχήματος, με συμμετοχή διεθνούς επενδυτικού ομίλου και φιλόδοξου εγχώριου «παίκτη», με αποκλειστικό στόχο την αγορά ελληνικών ξενοδοχείων.

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες έξι εβδομάδες καθώς στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα. Τότε εκτιμάται πως θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τους ομίλους που θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο ρόλο στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως στο στόχαστρο των φιλόδοξων επενδυτών δεν είναι μόνο ο Αστέρας, αλλά και το Χίλτον Αθηνών (ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή του ομίλου Alpha Bank) καθώς και αρκετά ξενοδοχεία-σύμβολα ανά την Ελλάδα.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις, πάντως, δυσκολεύουν τον ρόλο των τραπεζικών διοικήσεων, οι οποίες προσπαθούν να αποσυρθούν από περιουσιακά στοιχεία στον χώρο του τουρισμού. Αλλά ακόμα και αν δεν πουλήσουν τα ξενοδοχεία που ελέγχουν, ενίοτε είναι αναγκασμένες να μιλήσουν με νέους όρους με τους διαχειριστές ή να αλλάξουν συνεργάτες.

Τελευταίο κρούσμα η Eurobank, η οποία συμφώνησε να παραχωρήσει τη διαχείριση (μέχρι και για 20 χρόνια) του King George στο Σύνταγμα στη Λάμψα της οικογένειας Λασκαρίδη που ελέγχει τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Eurobank αναζητά αγοραστή και για το πολυτελές Kapsis στην Ιξιά της Ρόδου. Οι πληροφορίες του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει με Γερμανούς επενδυτές, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Την επόμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα καθώς στις 4 Φεβρουαρίου διεξάγεται ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη δωδεκάμηνη εκμίσθωση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ελάχιστο μίσθωμα (και τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού) ανέρχεται σε 50.000 ευρώ μηνιαίως και τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά έχει πλημμυρίσει από φήμες περί ενδιαφέροντος από τουρκικό όμιλο.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει ανακοινώσει πως εντός των προσεχών μηνών θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου.

Επίσης, στις 5 Φεβρουαρίου η Εθνική Τράπεζα πωλεί μέσω διαγωνισμού το ξενοδοχείο Gerakina Beach στη Χαλκιδική (503 κλινών), που λειτουργεί σε έκταση 87 στρεμμάτων, με τιμή εκκίνησης τα 17 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική, όμως, θα παραμείνει το Grand Hotel της Ρόδου, που έχει μισθωθεί στον όμιλο Μήτση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v